Kreeklastelt küsitakse pühapäeval toimuval rahvahääletusel, kas nad on nõus eelmisel nädalal võlausaldajate tehtud pakkumistega. Peaminister Alexis Tsipras nimetas kolmapäevases avalduses laenuandjate nõudmisi „alandavateks“ ning soovitas kõigil kreeklastel toimuval referendumil öelda „ei“.

Rahandusminister Giánis Varoufákis süüdistas kreeditore väljapressimises, kuid väitis, et kokkulepe nendega saavutatakse õige pea pärast referendumi tulemuste selgumist. „Euroopa jaoks on tegemist väga tumeda hetkega. Nad on sulgenud meie pangad, et meilt mida välja pressida? Jah-tulemus oleks Euroopa jaoks halb.“

Tsipras saatis ööl vastu kolmapäeva Euroopa Komisjoni, Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) ja Euroopa Keskpanga juhtidele kirja, milles ta kinnitas, et nõustub mõne üksiku erandiga kõigi pühapäeval pakutud võlausaldajate nõudmistega.

Kirja kohaselt ei nõustunud ta saarte maksutsooni kaotamisega. Ka soovis ta vaid pikendada ajavahemikku, mil läbi viia lisapensionide kärpeid ning tõsta pensioniiga.

Kui mõneks tunniks tundus, et Tsipras on teinud järeleandmise, siis pärast õhtupoolikul tehtud telepöördumist oli mõista, et olukorra lahenemist ei ole niipea oodata. Peaminister kinnitas jätkuvalt, et referendumit ära ei jäeta ja ta soovitab jätkuvalt kõigil võlausaldajate tingimustele „ei“ öelda.

Tema hinnangul tugevdab see Kreeka positsiooni läbirääkimistel. Euroala valitsusjuhid aga väidavad, et kui Kreeka hääletab abiprogrammi vastu, tähendab see ka, et Kreeka hääletab Euroopa ja eurotsooni vastu ning läbirääkimisi jätkata on pea võimatu.

Eurotsooni rahandusministrid nõustusid eile videokonverentsil samuti, et enne Kreeka referendumi tulemusi läbirääkimisi ei toimu. Saksamaa liidukantsler Angela Merkel tõde samuti, et Euroopa peab sellest kriisist tugevana välja tulema. „Hea eurooplane ei taha iga hinna eest kokkulepet,“ ütles Merkel.