Motorola A830 sarnaneb Nokia esimese 3G-telefoni, mõni nädal tagasi tutvustatud 6650-ga. Mõlemal telefonil on suur värviline ekraan, mõlemad töötavad korraga nii praegustes kui uutes 3G-võrkudes. Telefonid on sarnased ka oma varustusastme poolest, olles mõeldud pigem rahakale ja nõudlikule ärimehele kui lihtsust otsivale tavakasutajale.

Nokiat praegu alles testitakse, samas kui Motorola A830 on Saksamaa tehastes masstootmises.

Nokial on kaamera sisse ehitatud, Motorolale saab selle eraldi külge ühendada. Kaamera peaks välja tooma 3G-võrkude eelised praeguste mobiilivõrkude ees, sest just näiteks kaameraga tehtud piltide või videoklippide saatmisega saab 3G-võrgus palju kiiremini hakkama kui tavavõrgus.

Nokia telefonist erineb Motorola A830 aga sisseehitatud MP3-mängija ning geograafilise positsioneerimissüsteemiga (GPS).

Esimestena saavad Motorola telefoni ilmselt kasutama hakata britid, kui mobiilioperaator Hutchinsoni 3G-võrk praeguste kavade järgi selle aasta jooksul käivitub.

Nii Hutchinson kui teised operaatorid peavad aga telefoni ilmselt subsideerituna müüma hakkama, sest A830 tehasehind on ilma kaamerata 1199 eurot ehk ligi 19 000 krooni ning koos kaameraga 1499 eurot ehk ligi 24 000 krooni. Nokia 6650 hakkab ilmselt maksma natuke üle 10 000 krooni.

“Hirmutav mõelda, mida see operaatori jaoks subsiidiumidena tähendab,“ ütles konsultatsioonifirma Spectrum Strategy Consultants spetsialist Christian von Kleist Motorola kõrget hinda kommenteerides.

Teiseks ennustab von Kleist, et kõiki uusi 3G-telefone hakkavad vaevama tõsised tehnilised probleemid, sest telefonid on täis uut ja testimata tehnikat. Teiseks tekitab ikka veel suuri probleeme handover ehk kõne ajal 3G-võrgust GSM-võrku või vastupidi kõndimine, nii et kõne selle peale ära ei katkeks.

A830 tehnilisi andmeid ei ole veel täielikult avalikustatud, kuid teada on, et telefonil on ka GPRS, kõneaeg on 1,5 tundi ja ooteaeg kuni 120 tundi.

Ühtegi avalikku võrku, kus Motorola telefon töötaks, Euroopas praegu ei ole. Testvõrgud on püsti näiteks soomlaste Soneral ja austerlaste Mobilkom Austria.