Euroopa on Venemaa poolt tulevatele mõjudel eriti avatud. Prantsusmaa pank Société Générale teatas kolmapäeval, et nende esimese kvartali puhaskasum kukkus 13%. Pank oli sunnitud oma Venemaa suunal toimuvat äri umbes 525 miljoni euro võrra allapoole hindama.

Carlsberg ja Imperial Tobacco Group teatasid mõlemad, et müügimahtude vähenemine ja nõrgenenud rubla on ka nende tulubaasi kahandanud. See mõjutab mõlema ettevõtte tulemusi kindlasti terve käesoleva aasta.

Carlsberg müüb oma toodetest viiendiku Venemaale. Õlletootjad on aga üldiselt murelikud. Venemaa on kehtestanud karmimad reeglid. Anhauser-Busch on maailma suurim õlletootja. Nende Vene-suunaline müük vähenes viimases kvartalis 10%.

Imperial Tobaccot pitsitavad aga lisaks üldisele majandusolukorrale ka Venemaa kehtestatud piirangud tubakatoodetele. Valitsus on keelanud mitmetes avalikes kohtades suitsetamine ning ka toodete müügi kioskitest. Aktsiisi tõsteti 40%. Umbes 40% Venemaa elanikest on suitsetajad.

USAs saavad pihta globaalsed ettevõtted, kes müüvad tarbekaupu. Seda tunnevad nii kosmeetika- kui ka ravimitootjad. Sanktsioonid mõjutavad aga ka satelliitide tootjate ja finantsasutuste käekäiku.

Maxwell Technologies teeb satelliitide osasid. USA ei luba Venemaale saata sõjandusega seotud varustust. Ettevõte kaotab seetõttu sel aastal 2 miljonit dollarit.

Iridium Communications on satelliitide tootja. Nad loodavad, et USA mõtleb nende osas siiski ringi ja lubab tooteid Venemaale edasi saata. „Me ei ekspordi Venemaale, me viime satelliidid Venemaa kaudu kosmosesse," ütles Iridiumi juht Matt Desch.

Venemaa on Euroopa vinduvale majandusele olnud viimastel aastatel kenaks kasvukohaks.

Société Générale'le kuulub Venemaal Rosbank, mis on riigi üks suuremaid laenu andvaid erapanku. Nad süüdistavad enda kehvades tulemustes poliitilist ebastabiilsust ja Venemaa kehva majandusseisu.

„See ei ole enam naljaasi. Ma usun, et olukord on keeruline nii riikidele kui ettevõtetele. Kindlasti järgmiste kuude jooksul, aga võib-olla kauemgi," ütles ka MasterCardi juht Ajay Banga.