Tänane majandusleht RosBiznesKonsalt Daily kirjutab, et eksperdid ei välista ka pessimistlikku stsenaariumi, mille kohaselt pankade kaotused krediitkaartide osas Euroopas keskmiselt ületavad seitset protsenti.

Rahvusvahelise valuutafondi (IMF) hinnangul ei tagastata koguni 14 protsenti USA tarbijalaenudest, mis on 1,914 triljonit dollarit (üle 21 triljoni krooni).

Fond ennustab, et Euroopas kaotatakse seitse protsenti tarbijavõlgadest, mis on 2,467 triljonit dollarit (üle 27 triljoni krooni), kus juures suurima löögi saab Suurbritannia, kus on Euroopa suurim krediitkaartide kasutajate arv.

Reitinguagentuuri Moody's teatel on kahjude protsent seal tõusnud võrreldes 2008. aasta maiga 6,4lt protsendilt kuni 9,37 protsendini selle aasta mais. Ka laenude, krediitkaartide, hüpoteekide võlaliini National Debtline'ile tehtud kõnede arv on aastaga kahekordistunud 41 000 kõneni.

Eksperdid märgivad, et Suurbritannia ja teiste Euroopa riikide majandus kannatab eelkõige USA probleemide tõttu - pangad Citigroup, Bank of Ame­rica, JP Morgan Chase ja Wells Fargo, aga ka kaartide emitendid nagu American Express, on saanud miljarditesse ulatuvaid kahjumeid ja need pole veel kaugeltki lõppenud.

Tööpuudus USAs on praegu kõrgeimal tasemel alates 1983. aastast ulatudes 9,4 protsendini ning USA pankade assotsiatsiooni prognoosi kohaselt tõuseb aasta lõpuks 10 protsendini.