Läinud aasta üheksa kuu tulemuste põhjal oli ABLV pank Lätis kasumi poolest teisel kohal pärast Swedbanki.

Panka süüdistakse rahapesus ja ÜRO sanktsioonide all olevate osapooltega tehingute tegemises

USA rahandusministeeriumi finantskuritegude õiguskaitse võrgustik (FinCEN) teatas möödunud nädalal, et ABLV pank võib sattuda USA sanktsioonide alla.

„ABVL jaoks on rahapesu osa pangandustavast,“ ütles USA aserahandusminister Sigal Mandelker Rahapesuvastase ja finantskuritegude konverentsil. „Osa panga ebaseaduslikust tegevusest moodustavad tehingud ÜRO sanktsioonide all olevate osapooltega, millest mõned on seotud Põhja-Korea ballistiliste rakettide hankimise ja ekspordiga. Lisaks võimaldas ABLV korruptsiooniga tegelevatel poliitikutel kantida miljardeid dollareid varifirmade kontodele. ABLV ei suutnud nende kontode üle kontrolli teostada, mis on seotud Aserbaidžani, Venemaa ja Ukraina isikute suurmahulise ebaseadusliku tegevusega.“

Läti finants- ja kapitaliturgude komisjon (FKTK) teatas, et ABLV pank jätkab tegevust ning panga juhtkond peab leidma lahenduse, suhtlema ja tegema koostööd USA riigikassa finantskuritegude üksusega.

Kui Swedbank teenis mullu kolme kvartaliga Lätis 69 miljonit eurot, siis ABLV panki kasum ulatus 41 miljoni euroni. Kolmandal kohal oleva SEB Banki kasumiks kujunes 31 miljonit eurot.

Läinud aasta 30. septembri seisuga oli pank bilansimahult Lätis kolmandal kohal. Swedbanki bilansimat oli 5,1 miljardit eurot, SEB bankal 3,68 miljardit eurot ja ABLV panga varade maht ulatus 3,65 miljardi euroni, selgub Läti pangaliidu andmetest.

ABLV pank oli laenuportfelli poolest Lätis pankade seas alles seitsmendal kohal 1,02 miljardi euroga, millest eraisikutele antud laenud moodustasid vaid 331 miljon eurot. Hoiuste mahult oli pank Swedbanki järel teisel kohal 2,675 miljardi euroga. Võrdluseks Swedbankis oli hoiuseid 4,2 miljaridt eurot ja SEB bankal 2,3 miljardit eurot.

Hoiustest valdava osa moodustasid nõudmiseni hoiused. Neid oli 2,6 miljardit eurot võrreldes tähtajaliste hoiuste 87,1 miljoni euroga. Eraisikute hoiuseid oli pangas 480,5 miljonit eurot ja ettevõtete omi 2,2 miljardit eurot.

Ettevõtete hoiuste osas oli ABLV pank Lätis turuliider 2,2 miljardi euroga. Swedbankil on Lätis ettevõtete hoiuseid vaid 1,6 miljardit eurot, Rietumu Bankal 1,475 miljardit eurot, Citadele Bankal 1,088 miljardit eurot, Nordea Lätis filiaalil 825 miljonit eurot, SEB bankal 791 miljon eurot ja DNB bankal 542 miljon eurot.