Euroopa Keskpanga nõukogu liige Benoit Coeure ütles esmaspäeva õhtul, et keskpank toob oma triljoni euro mahus varaostu programmi suvel varasemale ajale (ehk ostab varem suhteliselt suurema koguse võlakirju). Ta rääkis, et keskpank ostab suvekuudel rohkem võlapabereid, et nõrka likviidsust paranada. Kuulajaskonnas olid akadeemikud, rahapoliitika tegijad ja turuosalised.

Laiem üldsus ei saanud sellest teada enne järgmist hommikut- info avaldati Londoni aja järgi kell seitse. Avaldatud kõne tulemusel kukkus euro dollari vastu terve protsendi võrra. Investorid, kes kuulsid esinemist algallikast said umbes 12 tunnise eelise, et uudisele enne ühisraha kursilangust reageerida.

Euroopa ombudsman kirjutas oma kirjas Euroopa Keskpanga juhile Mario Draghile, et nad algatavad juhtunu uurimise.

„Ma olen tänulik, kui Euroopa Keskpank annab selle intsidendi kohta täiendavat informatsiooni ja eriti meetmete osas, mida on võetud ette, et selline olukord tulevikus ei korduks,“ kirjutas Euroopa ombudsman Emily O’Reilly.

Ta kiirustas keskpanka kahe nädala jooksul vastama.

Järgmisel päeval pärast Coeure kõnet, teatas EKP pressiesindaja, et nad plaanisid kohe kõne lõppedes selle teksi avaldada, kuid  sisemise vea tõttu see ei õnnestunud.

Keskpank teatas ka, et nad lõpetavad avaldamispiirangutega kõnetekstide varasema saatmise ajakirjanikele. See olevat olnud plaanis juba mitu kuud.