Euroopa Komisjon algatas täna Eesti, Kreeka, Leedu, Malta, Sloveenia ja Ungari suhtes rikkumismenetlused seoses Venemaaga sõlmitud kahepoolsete lennunduslepingutega ning saatis neist igale ametliku teabenõude ehk märgukirja, teatas Euroopa Komisjon.

EL-i määratud lennuettevõtjad on sunnitud paljude Aasiasse suunduvate lendude puhul maksma tasu Siberist ülelendamise eest, teatas Euroopa Komisjon. Ainuüksi 2008. aastal maksid asjaomased EL-i lennuettevõtjad Siberist ülelendamise eest hinnanguliselt 420 miljonit USA dollarit, millest enamus läks otse Venemaa lennuettevõtjale Aeroflot.

Komisjon leiab, et see on vastuolus EL-i konkurentsiseadusega, mille kohaselt lennuettevõtjad ei peaks olema sunnitud sõlmima kaubanduskokkuleppeid otseste konkurentidega.

Komisjon on mures, et lepingud võivad takistada EL-i lennuettevõtjate võrdset kohtlemist ja vähendada Euroopa lennuettevõtjate vahelist konkurentsi. Lisaks saab nende lepingute alusel määrata teenustasud Siberist ülelendamise eest, mis võib EL-i konkurentsieeskirjade kohaselt ebaseaduslik olla.

Samasugused märgukirjad on viimase paari kuu jooksul saadetud juba 17 liikmesriigile ning komisjon hindab praegu ülejäänud nelja liikmesriigi ja Venemaa vahel sõlmitud kahepoolsete lepingute vastavust EL-i õigusele.

Liikmesriikidel on märgukirjale vastamiseks aega kaks kuud. Kui nad ei reageeri nõuetekohaselt, saadab komisjon põhjendatud arvamuse, milles nõutakse, et kõnealused liikmesriigid muudaksid Venemaaga sõlmitud kahepoolseid lennunduslepinguid.