Noorte tööhõivepakett sisaldab komisjoni soovitust kehtestada nn noortegarantii, millega tagatakse, et kõik kuni 25-aastased noored saavad nelja kuu jooksul pärast koolist lahkumist või töötuks jäämist töö-, täiendõppe või praktikakoha pakkumise.

„Noorte suur tööpuudus toob meie majandusele, ühiskonnale ja eelkõige noortele endile kaasa rängad tagajärjed. Seetõttu peame Euroopa noortesse investeerima just praegu,” lausus Euroopa Komisjoni tööhõive, sotsiaalküsimuste ja võrdsete võimaluste volinik László Andor.

„Täna esitatavad ettepanekud aitaksid liikmesriikidel tagada noorte eduka ülemineku tööellu. Selle tegemata jätmine läheks meile väga kalliks maksma.”

EL-is keskmiselt on praegu tööta 22,7% noortest, kuid näiteks Kreekas ja Hispaanias on noorte tööpuudus jõudnud 55%ni. Eestis on noori töötuid 2012. aasta augusti seisuga 20,2%.

Kavandatav noortegarantii on välja töötatud Soome ja Austria eeskujul ning selle rakendamist liikmesriikides toetatakse Euroopa Sotsiaalfondist. Meetme põhieesmärk on vähendada selliste noorte hulka, kes ei käi ei tööl, koolis ega osale koolitusel.

ELi-s tervikuna oli selliste noorte osakaal eelmisel aastal 12,9%, Eestis 11,8% ning mõlemas piirkonnas on kõnealune näitaja tõusuteel.

Soovitusega kutsutakse liikmesriike üles looma tugevaid partnerlussidemeid sidusrühmadega, tagama tööhõiveasutuste ja teiste noori toetavate partnerite varane sekkumine, võtma toetavaid meetmeid tööalase integratsiooni võimaldamiseks, selleks täielikult ära kasutama Euroopa Sotsiaalfondi ja teiste struktuurifondide vahendeid, hindama ja pidevalt täiustama noortegarantii kavasid ning neid kiiresti rakendama.

Komisjon toetab liikmesriike ELi rahaliste vahenditega, edendades liikmesriikide heade tavade vahetust, järgides noortegarantii rakendamist Euroopa poolaasta raames ja korraldades teavituskampaaniaid.

Pakett algatab ka Euroopa tööturu osapoolte arutelu tööpraktika kvaliteediraamistiku üle, mis võimaldaks noortel ohututes tingimustes saada kvaliteetseid töökogemusi, et soodustada sujuvat üleminekut koolist tööle.

Lisaks teatatakse paketis Euroopa praktikavõimaluste liidust, millega tahetakse parandada olemasolevate praktikakohtade kvaliteeti ja kättesaadavust, jagades edukaid praktikakavasid liikmesriikidega ja selgitades, kuidas vähendada takistusi noorte liikuvusele.

Noorte tööturule integreerimata jätmise majanduslik kulu on Eurofoundi prognooside kohaselt 150 miljardit eurot aastas ehk 1,2% EL-i SKPst. Selliste kulude vältimine praegu ja tulevikus kaalub üles kavandatava noortegarantii eelarvekulutused.