Ettepanek on aga niivõrd uus ja üldine, et pangad peavad isegi analüüsima, mida direktiivi võimalik rakendamine kaasa toob.

Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask ütles Delfile, et kuna tegemist on alles eelinfoga, siis on täna keeruline öelda, millisel kujul ja millal regulatsioon pangale täpselt täitmiseks tuleb. "Aga loomulikult teeme omapoolsed analüüsid, et mõista, mida muudatused meile kaasa toovad ja siis oskame ka täpsemalt kommenteerida," sõnas ta.

Euroopa Komisjoni hinnangul peaks oluliselt lihtsustuma ELis tegutsevate pankade ja teiste makseteenuse pakkujate maksekontotasude võrdlemine.

Kõik makseteenuse pakkujad peavad tarbijale esitama teenuste hinnakirja, milles on nimetatud kõige levinumad teenused ning iga teenuse eest nõutav tasu.

Samuti peab kliendile andma ülevaate tasudest, mida makseteenuse pakkuja on viimase 12 kuu jooksul maksekontoga seotud teenuste eest küsinud, ning taotluse korral sõnastiku mõistete kohta, mida kasutatakse seoses maksekontodega.

Lisaks nõutakse ettepanekus, et igas liikmesriigis oleks vähemalt üks sõltumatu võrdlusveebileht, kus oleks esitatud teave makseteenuse pakkuja küsitavate tasude kohta. Nii on inimestel kerge võrrelda turul pakutavate maksekontode hindu ja tingimusi. Eestis saab pankade teenustasusid võrrelda näiteks tarbijaveebis minuraha.ee.

Samuti nähakse direktiiviga ette lihtne ja kiire menetlus tarbijatele, kes soovivad viia oma maksekonto üle teise panka või vahetada teenusepakkujat.

Siilivase sõnul võtab praegu panga vahetamine aega umbes ühe kuu. Pank pakub arveldusteenuste üleviimise teenust ainult eraisikutele ja ainult Eestis tegutsevate pankade vahel. Arveldusteenuste üleviimise teenus hõlmab arvelduskontot ja sellega seotud otse- ja püsikorraldusi.

"Arveldusteenuse üleviimisel on kaks võimalust: a) arveldusteenuste täielik üleviimine - arvelduskonto koos kõigi otsekorraldus- ja püskorralduslepingutega; b) arveldusteenuste osaline üleviimine - kliendi poolt valitud otsekorraldus- ja püsikorralduslepingutega," selgitas Siilivask.

Kliendil tuleb üleviimise algatamiseks pöörduda alati uue panga poole.

Muudatusena uue direktiivi vastuvõtmise järel tekiks tarbijatel võimalus avada maksekonto mis tahes ELis asuva makseteenuse pakkuja juures, isegi kui nad ei ela teenuseosutaja asukohaliikmesriigis. Tarbijal on õigus kasutada põhimaksekontot sõltumata sellest, milline on tema elukohariik ELis või isiklik finantsolukord.

Liikmesriigid peavad tagama, et nende territooriumil pakub vähemalt üks makseteenuse pakkuja võimalust avada põhimaksekonto.

Direktiivis on loetletud peamised teenused, mis maksekontoga peavad kaasnema. Nende alla kuuluvad raha väljavõtmine, pangaülekanded ja deebetkaart. Arvelduskrediidi või krediidilimiidi kasutamine ei ole põhikontol lubatud.

Muudatuste tulemusena peaksid tarbijad saama paremaid pakkumisi ja nende pangakontodega seotud kulud peaksid vähenema. Euroopa Komisjoni hinnangul peitub finantsteenuste sektori jaoks kasu klientide liikuvuse suurenemises ja turuletuleku tõkete vähenemises ja seda ka piiriüleselt.