Euroopa Liidu täidesaatev haru Euroopa Komisjon on pöördunud euroliidu pangandusjärelevalve poole, kes peaks otsustama, kas Danske panga tegevuse üle järelevalvet teostanud Eesti ja Taani finantsinspektsioonid pingutasid selle ärahoidmiseks ja rahapesu tõkestamiseks piisavalt, vahendab Bloomberg.

Pärast seda, kui Danske pank tunnistas rahapesu raporti avalikustamisel möödunud nädalal, et panga Eesti haru läbinud mitteresidentide tehingute käive ehk kahtlase raha hulk aastatel 2007 kuni 2015 küündib 234 miljardi dollarini, võib Rootsi Handelsbankeni analüütikute hinnangul tabada Dansket 1,7 miljardi dollari suurune trahv. Seniajani räägiti 670 ja 800 miljoni dollari suurusest trahvikviitungist.

Möödunud reedel saatis Euroopa Komisjon Euroopa Pangandusjärelevalvele kirja, milles märkis, et viimane peaks võtma Taani ja Eesti finantsinspektsioonide tegevuse juurdlust kui "kiireloomulist ülesannet". Praeguseks on Danske tegevuse suhtes algatatud kriminaaluurimised nii Taanis, Eestis, USAs kui ka Suurbritannias.

EL-i regulatsioonide järgi peavad rahapesualast järelvalvet viima läbi iga liikmesriigi tasandil sel eesmärgil loodud asutused. Kuigi Eesti finantsinspektsioon on 2007. aastast alates Danske Eesti haru tegevust korduvalt uurinud ja sellest lähtuvalt ka ettekirjutusi teinud, jääb õhku küsimus, „kas need juurdlused olid piisavalt laiaulatuslikud ja põhjalikud ning kas nende tulemus rakendatud sanktsioonid olid asjakohased,” märkis Komisjon oma kirjas.

Ka leiab EL-i täidesaatev kogu, et Taani finantsinspektsiooni tegevused kogu asjas „jäävad ebaselgeks” ning tõstatavad küsimusi. Näiteks, kui efektiivne üldse oli Danske grupi tegevuse kontroll Taani poolel.

Komisjoni kirjale vaatamata tuleb arvestada, et Euroopa Pangandusjärelvalve võim on võrdlemisi piiratud. Kui ta ka leiab rikkumisi kummagi finantsinspektsiooni töös, siis saab ta teha üksnes neile soovitusi. Vaid Euroopa Komisjon saab nõuda nende järgimist.

Euroopa Komisjoni andmetel on Euroopa Pangandusjärelevalve sarnaseid uurimisi algatanud Läti ja Malta finantsinspektsioonide osas. Komisjon on teinud ka ettepanekuid pangandusjärelevalve võimu laiendamiseks, kuid hetkel on need ooteseisundis.

Euroopa Komisjoni justiitsvolinik Věra Jourová on öelnud, et Danske rahapesuskandaali mõõtmed on "šokeerivad". Ka on lubanud ta kohtuda nii Taani, Soome kui Eesti rahandusministritega 2. oktoobril sooviga saada teada, kus "protsessis on vigu tehtud".