Euroopa Komisjon teatab, et tuleva aasta 30. märtsil lahkub Suurbritannia euroliidust ning temast saab ELi väline ehk kolmas riik.

Komisjon möönab, et ei ole kindlust, et Suurbritannia lahkumise ajaks on olemas ratifitseeritud väljaastumisleping või mida see sisaldab. Seetõttu püütakse ettevalmistustega püütud tagada, et ELi institutsioonid, liikmesriigid ja eraõiguslikud isikud oleksid Brexitiks valmis.

„Isegi kui kokkulepe saavutatakse, ei ole Ühendkuningriik enam pärast väljaastumist ELi liikmesriik ja tal ei saa seetõttu olla enam samu eeliseid, mis on liikmesriigil. Seepärast on ülimalt oluline valmistuda selleks, et Ühendkuningriigist saab kolmas riik,“ märgib Euroopa Komisjon.

„See aga ei tähenda, et valmistumine Ühendkuningriigi väljaastumiseks oleks vaid ELi institutsioonide vastutus. See on nii ELi kui ka riiklike ja piirkondlike tasandite ühine ülesanne, mis hõlmab eeskätt majandustegevuses osalejaid ja teisi eraõiguslikke isikuid. Nüüd tuleb kõigil tõhusamalt tegutseda, et olla valmis igaks võimalikuks stsenaariumiks ja võtta vastutus omaenda konkreetse olukorra eest,“ märgib komisjon.

Briti majandusleht Financial Times kirjutab, et karm lahkuminek võib Euroopa liidu majandusest pikaajaliselt viia 1,5%.