Toiduabi tarnija on AS Tartu Mill, kes korraldab 1365 tonni teraviljast toodete valmistamise, pakendamise, märgistamise, kohaleveo ja mahalaadimise 72 kohta üle Eesti. Esimesena jõuab 13. aprillil Pärnumaale 23 tonni makarone, päev hiljem viiakse toiduabi ka Kuressaarde. Suurimad kogused toiduabi on tellinud Eesti Punane Rist, Eesti Lasterikaste Perede Liit ja SA Eesti-Hollandi Heategevusfond, teatas PRIA.

Abivajajatele jagatakse toiduabi kümne heategevusorganisatsiooni vahendusel, paljudes paikades toimub see koostöös kohalike omavalitsuste sotsiaaltöötajatega. Toiduabi tuleb abivajajatele kätte anda tasuta. Jagamisega seotud kulude katteks on heategevusorganisatsioonidel võimalik PRIAst lisatoetust saada kuni 1% ulatuses nende jagatava toiduabi maksumusest.

Toiduabi-programmi raames eraldas Euroopa Komisjon Eestile 0,7 mln euro väärtuses 7068 tonni otra, millega toiduabi maksumus tasaarveldatakse. PRIA ülesanne oli läbi viia riigihange, leidmaks ettevõtet, kes nende tingimuste kohaselt toiduabitooted tarnib. Hanke võitis AS Tartu Mill.

Heategevusorganisatsioonid taotlesid kokku 1435 tonni tooteid, aga tegelik kogus kujunes soovitust pisut väiksemaks ja PRIA korrigeeris lõplikke koguseid proportsionaalselt.

Tänavu jõuab abivajajateni 600 t makarone, 325 t pudruhelbeid, 300 t nisujahu, 85 t mannat ja 55 t riisi.

„Euroopa Liidu tasuta toiduabi jõuab Eestisse juba viiendat aastat. Arvestades paari viimase aasta üldist majanduslangust ja toiduainete praegust hinnatõusu on tasuta toiduabi paljudele vajalik tugi,“ tõdeb PRIA turukorraldusbüroo juhataja Rauno Aun. Eelkõike jagatakse toiduabi nendele inimestele, kel on õigus saada toimetulekutoetust – paljulapselised ja üksikvanemaga pered, puudega inimesed, aga ka raskustes vanurid, töötud jne.