E-Piima Põltsamaa Meierei juustutoodangust läheb välismaale umbes kolm neljandikku. Tõsi, Euroopas, täpsemalt Saksamaal, Hollandis ja Taanis müüakse Põltsamaal toodetud juustu mitte Eesti, vaid Gouda juustu nime all. Gouda on nimelt üks mitmesajast üle maailma levinud juustutüübist ning selle tüübi alla Eesti juust oma valmistamismeetodi ja maitseomaduste poolest kuulubki.

"Silindrikujulised juustukangid pole meie Euroopa klientide jaoks mitte ainult harjumatud, vaid neil on neid ka raske töödelda. Enne tarbijani jõudmist pakendatakse juust ju ümber väikepakenditesse, tükeldamismasinad on aga projekteeritud kandilisi juustukange silmas pidades," ütles E-Piima Põltsamaa Meierei juhataja Uno Saks.

"Mittestandardsete silindrikujuliste juustukangide tükeldamine tõi meie klientidele kaasa palju käsitsitööd."

Et Euroopa juustukaupmeeste elu lihtsamaks teha, tuli Põltsamaa meieritel kõigepealt mõned vanad hooned eest ära lammutada, seejärel uus hooneosa ehitada ning sinna juustupress paigaldada. Ehitustöid alustas kohalik firma AS Lepe Ehitus suvel, valmis sai uus ruum jaanuari alguses, 20. jaanuariks oli Saksamaalt tellitud press juba paigaldatud ja töökorras ning uue, "euroopaliku" näoga juustu tootmine võis alata. Ühtki koormat kandilisi juustukange pole Põltsamaa Meierei väravast siiski veel välja sõitnud: juust peab ju päris valmis saamiseks terve kuu meierei keldris laagerdama. Mis aga Eesti tarbijasse puutub, siis tema ei pea Euroopa survel kandilist Eesti juustu sööma hakkama, vaid saab ikka harjumuspärast silindrikujulist, sest tööle jääb ka vana juustupress.

"Meie tootmisvõimsust uus juustupress praegu ei tõsta, sest selle määrab ära juustukatla maht, ent kui tulevikus teise katla juurde muretseme, saab uue pressi potentsiaali kohe ära kasutada," ütles Uno Saks.