Belgia kohtutäiturid teavitasid kolmapäeval Belgia, Vene ja rahvusvahelisi firmasid ja organisatsioone Belgias Venemaa varade arestimise kohta Jukose endiste aktsionäride taotlusel, kes võitsid protsessi Haagi alalises arbitraažikohtus, vahendab RAPSI.

Interfax teatas arestimise ühe põhjusena Euroopa inimõiguste kohtu otsuse, mida Venemaa keeldus täitmast.

Euroopa Nõukogu esindaja Daniel Holtgen tuletas meelde, et Euroopa Nõukogu ministrite nõukogu ja Venemaa arutavad jätkuvalt Euroopa inimõiguste kohtu Venemaad puudutava otsuse täitmist.

Haagi alaline arbitraažikohus teatas eelmise aasta juulis, et tegi otsuse kolmes kohtuasjas Venemaa vastu. Mani saarel registreeritud Yukos Universal Limitedile kohustati Venemaad maksma kahjutasu 1,8 miljardit dollarit, Küprosel registreeritud Hulley Enterprises Limitedile 40 miljardit dollarit ja samuti Küprosel registreeritud Veteran Petroleum Limitedile kaheksa miljardit dollarit.

Eelmise aasta juulis langetas Euroopa inimõiguste kohus otsuse, millega kohustati Venemaad maksma Jukose endistele aktsionäridele umbes 1,9 miljardit eurot. Otsus muutus lõplikuks detsembris pärast seda, kui Venemaa taotlus arutada asja kohtu suures kojas lükati tagasi.

Interfax teatas, et ettevõtted ja organisatsioonid Belgias, välja arvatud diplomaatilised esindused, said kolmapäeval kohtutäituritelt teate nende valduses olevate Vene Föderatsiooni riigivarade arestimise kohta.

Dokumendis öeldi Interfaxi teatel, et varad arestiti Belgia arbitraažikohtu otsuse alusel 2014. aasta 18. juulist, millega rahuldati firma Yukos Universal Limited hagi, vahendab Interfax.

Dokumendi järgi esitati hagi summale 1,6 miljardit eurot, teatas Interfax.

Kohtutäiturite sõnul nõudis hageja selliseid meetmeid, sest kardab tõsiselt, et ei saa kätte summat, mida loeb enda omaks, Vene Föderatsiooni süstemaatilise keeldumise tõttu temavastaste kohtuotsuste täitmisest ning võttes arvesse Vene Föderatsiooni suhtumist sellesse kohtuotsusesse, edastas Interfax.

Kohtutäiturite büroo Marc Sacré-Stefan Sacré-Piet De Smet esindaja selgitas Interfaxile, et nimekirjas olevad organisatsioonid on kohustatud kahenädalase tähtaja jooksul teatama oma valduses olevatest Vene Föderatsioonile kuuluvatest rahalistest vahanditest ja võlgadest Vene Föderatsiooni ees.

Nimekirjas on praktiliselt kõik Belgias registreeritud suured pangad ja isegi sellised organisatsioonid nagu Eurocontrol, mis reguleerib lennuliiklust Euroopa kohal. Selles on ka kõik Venemaa esindused, peale puutumatuse kaitse all olevate diplomaatiliste, kuni Vene õigeusu kiriku Brüsseli ja Belgia peapiiskopini, ning ka valitsusväliste organisatsioonide ja meediaväljaannete esindused.

Arestiotsuse aluseks on Euroopa inimõiguste kohtu otsus, mida Venemaa keeldus vabatahtlikult täitmast, teatas Interfax.

„Euroopa inimõiguste kohus nõudis Vene Föderatsioonilt kogu otsuses näidatud summa (üle miljardi euro) väljamaksmise plaani esitamist mitte hiljem kui 2015. aasta 15. juunil ja kohtukulude maksmist mitte hiljem kui sel kuupäeval,“ öeldakse dokumendis Interfaxi teatel. „Mingit plaani määratud kuupäevaks ei esitatud ja mingeid väljamakseid ei toimunud.“

Varade aresti teise alusena nimetatakse Interfaxi teatel seda, et Venemaa valitsus on korduvalt teatanud, et peab kohtuotsust puhtalt poliitiliseks ning Venemaa 2015. aasta eelarves pole mingeid viiteid selle täitmisele.