Euroopa Parlamendi liige Siiri Oviir rääkis Päevaleht Online’ile, et arutamisel olid raportid tööhõivepoliitika uutest suunistest, majanduse taastamiskavast ning ühtekuuluvuspoliitikast ehk reaalmajandusse investeerimisest.

Oviiri sõnul on Euroopa majanduse taastamiskava arutatud alates möödunud aasta sügisest ning see ei ole liikmesriikidele uudis. Kavaga otsustati liikmesriikidele eraldada 30 miljardit eurot, kuhu riigid ka ise oma panuse andma peavad. Oviir kahtleb, kas Eesti on saadud finantskohustuste (13% SKP-st) täitmiseks võimeline.

„Meie ülilihtne maksustruktuur ei ole osutunud arukaks,“ leiab Oviir. Kõigile eestlastele oleks kasulik madalam käibemaks, kuna me kõik oleme tarbijad, märkis Oviir. Tulumaks ei anna tema sõnul aga midagi, kuna Eestis on väga palju töötuid. Loetelu asjust, millel saab rakendada madalamat käibemaksumäära, on Oviiri sõnul mitmekümnel leheküljel.

„Mida rohkem piirame tarbimist, seda enam väheneb tootmine ja seda rohkem on pankrotte,“ märkis Oviir, kelle hinnangul tuleks kohustuste täitmiseks ümber teha kogu Eesti maksusüsteem, mis pole aga paari kuuga võimalik. Uus käibemaksudirektiivi eesmärk pole Oviiri sõnul aga vaid tarbimisbuumi õhutada, vaid tootmist ja inimesi toetada.

Oviiri sõnul on Eesti olnud kriisisituatsioonis pikka aega. „Aga väga rahulikult suhtume – ma ei kuule, et meedia arutaks, ega ministrid,“ rääkis Oviir, kelle sõnul venivad ka juba tehtud õiged otsused. „Meetmed ei ole jõudnud ettevõtluseni.“

Oviiri sõnul tehakse näiteks lihtsamaks fondide avamise reegleid. Ettevõtjatel ja kohalikel omavalitsustel ei ole praegu palju võimalusi,“ märkis Oviir. „Vastu on võetud otsus, et need laenud, mille rahastamisel on olnud riik osaline, nende intressiosa väheneb,“ lisas ta.

Euroopa Parlamendi hinnangul kaob tänavu Euroopa Liidus 3,5 miljonit töökohta. Siiri Oviir leiab, et number pole üldsegi liialdus. „Miks ei kao, kui meil Eestis kadus paari esimese kuuga 50 000 töökohta,“ märkis ta. Oviir rõhutas, et turg ei reguleeri majandust piisavalt ning seepärast ongi majandusteemalised küsimused sedavõrd aktuaalselt arutelus.

Eestil on Oviiri sõnul aga vaja sooja südame ja targa peaga valitsust, mis hakkaks tegutsema. „Kui me ei tegutse, siis hakatakse seda ette heitma,“ lisas Oviir, kelle sõnul ei ole Eesti enam usaldusväärne riik, kuna me kaupa viiakse välja läbi Soome ja Rootsi, kelle nime all tooted edasi transporditakse.



Üks täna vastuvõetud raportitest oli Euroopa majanduse taastamiskava, millest allpool on mõned seisukohad.


Parlamendiliikmed leiavad raportis, et taastamiskava esimene prioriteet peab olema Euroopa Liidu majanduse ja konkurentsivõime ergutamine, et kaitsta kodanike võimalusi ja turvalisust ning vältida tööpuuduse kasvu.


Saadikud soovivad, et nõukogu kinnitaks ettepaneku anda kõigile liikmesriikidele võimalus kohaldada energiatõhusate kaupade ja teenuste ning töömahukate ja kohalikult pakutavate teenuste suhtes vähendatud käibemaksumäära, võttes arvesse nende võimalikku tööhõivet ja nõudlust suurendavat mõju.


Parlamendiliikmed nõuavad, et Euroopa Liit püüaks rohkem investeerida oskustesse, koolitusse ja jätkusuutlike töökohtade loomisesse, töökohtade kaitsmisse ning massilise tööpuuduse vältimisse, tagades samas konstruktiivse maksupoliitika, mis peaks aitama kindlaks määrata taastamiskava koostisosad ja ulatuse. Samuti tervitavad saadikud komisjoni ettepanekut lihtsustada ligipääsu Euroopa Sotsiaalfondile, Globaliseerumisega Kohanemise Euroopa Fondile ja Euroopa Regionaalarengu Fondile.


Raportis leitakse, et VKEdele ja kodanikele tuleb tagada koheselt kogu Euroopa Liidus piisav, taskukohane ja mõistlikkuse piires turvaline juurdepääs krediidile. Saadikud soovitavad tungivalt ELi tasandil luua ja kooskõlastada piisavate järelevalve- ja vajaduse korral karistusmeetmete pakett, et tagada selle eesmärgi saavutamine.


Parlamendiliikmed soovitavad lõpetuseks Euroopa Liidul etendada juhtrolli rahvusvahelistel foorumitel, eriti finantsstabiilsuse foorumil (FSF) ja Rahvusvahelises Valuutafondis, ning tulevastel G20 kohtumistel, et tugevdada valuutapiirkondade mitmepoolset järelevalvet ja finantsturgusid.


Raporti poolt hääletas 526 ja vastu 105 saadikut.