“Ma olen näinud sellist asja ainult Hiinas,” tunnistab ASi Toom Tekstiil juht ja omanik Illimar Toom Viljandi padja- ja tekitootjate koondumist kommenteerides. “Neil on selline fenomen, et paberi, kiu või ka tekstiili tootmine on kontsentreeritud ühte piirkonda.”

“Jah, selline asi on fenomen ka maailma kontekstis,” nõustub IKEA-le Põhja- ja Ida-Euroopast patju-tekke ostev Anders Borg, kelle sõnul on Eesti tootjate näol tegemist pisut nagu ühe suure perekonnaga, kes üksteist toetavad. “Võib-olla nad mõistavad, et koduturul pole mõtet kakelda, vaid võitlused tuleb pidada Eestist väljaspool asuvate tootjatega ning kodus tuleb üksteist aidata.”

Kokku asub padjapealinn Viljandis kolm teki-padjatööstust ja 50 km eemal Vändras Eesti suurima käibega tekkide-patjade tootja AS Wendre. Wendre lähim konkurent on Viljandis asuv AS Toom Tekstiil, järgnevad AS Mivar-Viva ja OÜ Delux Domotex.

Toom Tekstiilil on Viljandis kolm vabrikut ja linnast väljas Abjal üks vabrik, Mivar-Viva vabrik asub peaaegu kesklinnas ning ladu Viiratsis. Toom Tekstiilil on veel tootmist ka Tallinnas ning Mivar-Viva emafirma AS Mivar toodab pealinnas dekoratiivpatju ja toolikatteid. Lisaks asub Rakveres inglastele kuuluv teki-padjatootja OÜ Baltic Fibers, mis asutati kevadel 2000.

Delux Domotexi omanikku Göran Sjöholmi taoline koondumine ja omavahelised head suhted üllatavad. “Viljandis ollakse omavahel küll konkurendid, kuid samal ajal ka sõbrad ja kolleegid,” mõtiskleb Sjöholm. “Tegelikult selline fenomen hirmutab mind natuke – praegu lähevad asjad üles, aga alati on võimalik ka allakäik ja see tuleb alati ootamatult.”

Sjöholmi sõnul oleks mujal maailmas täiesti mõeldamatu, et konkureeriva ettevõtte juhte lastakse oma vabriku tootmist vaatama või isegi lubatakse oma masinatel katsetusi läbi viia. Rääkimata sellest, et konkurent laenaks sulle vajadusel toorainet. Eestis on see aga tavaline ja Viljandi tootjad kinnitavad – kui täna ei aita mina oma naabrit, siis homme ei aita tema mind.