Euroopa on uue rahasüsteemi sisseviimise lävel. Sajandivahetuseks planeeritakse umbes 20 riigi rahaühikute asendamist universaalse EURO-nimelise eurorahaga, mis lõpetaks Euroopa-sisesed kursispekulatsioonid, kergendaks raha liikumist üle riigipiiride ja annaks Euroopa turule uut hoogu.

Lisaks võimaldab uus raha mugavat üleminekut kõrgtasemel elektroonilisele kommertsile, arveldamisele ja ülekannetele.

Paljud eurooplased peavad arvete maksmist traditsiooniliste pabertshekkidega liiga aeglaseks ja kohmakaks. Pigem saadetakse soov ülekandeks (ostja arvelt müüja arvele) koos kontonumbritega otse pangale. Juba viisteist aastat tagasi hakkasid pangad juurutama sääraste ülekannete tegemist kodust - telefoni või moodemi abil.

Nimetatud süsteemid on pidevalt edasi arenenud. Suur osa Euroopas tehtavast uurimistööst elektrilise raha sisseviimiseks on seotud protsessorkaartidega. Mitmes riigis on käimas ulatuslikud eksperimendid, mis võimaldavad väikeste summade maksmist protsessorkaardi mälus sisalduvalt arvelt pangaga ühendust võtmata. Kombinatsioonis protsessorkaarti lugeda-kirjutada suutva, taskuarvuti suuruse elektroonilise rahakotiga võimaldab protsessorkaart maksmist kus tahes, umbes samal viisil kui harilik paberraha.

Juba kasutavad kaks ja pool miljonit austerlast hariliku krediitkaardi-protsessorkaardi kombinatsiooni: lisaks magnetribale sisaldab kaart protsessorit. British Telecom on koostöös kahe suurema Suurbritannia panga, National Westminsteri ning Midlandiga töötanud välja Mondexi-nimelise protsessorkaardi, mille sisemisel arvel võib olla kuni 250 dollarit. Hitachi on töötanud välja katsetamisjärgus oleva süsteemi, mis lubab kasutada Mondexit moodemi abil internetis maksmiseks.

Euroopa Liidu ESPRIT-uurimisprogrammi raames on käimas projekt "Conditional Access for Europe" (CAFE), mis peab välja töötama protsessorkaartidel ja elektroonilistel rahakottidel baseeruva muukimiskindla maksmissüsteemi. Käimasolevate katsetega on seotud kolmteist ettevõtet Hollandist, Taanist, Prantsusmaalt ja Saksamaalt.

EPL/Byte