Nagu mujal maailma finantsturgudel, kiskusid kuuldused Euroopa pankade võimalikest likviidsusprobleemidest eelmisel nädalal langusesse ka Eestis tegutsevate suuremate Rootsi pankade aktsiad - SEB ja Swedbanki aktsiad on viimase kuuga kukkunud vastavalt 17% ja 19%, kirjutab Äripäev.

Rootsi keskpank ja valitsus kiirustasid reedel kinnitama, et Rootsi pankade puhul on tegemist selge ülereaktsiooniga. Rahandusminister Anders Borg rõhutas, et pangad on praegu paremini kapitaliseeritud ja vähem sõltuvad lühiajalistest laenudest kui paar aastat tagasi, pole ka sarnaseid otseseid riske nagu finantskriisi ajal tekkinud laenukahjumid Balti riikidest. Lars Nyberg kinnitas agentuuri Bloomberg vahendusel, et Rootsi pankadel pole mingeid probleeme välisturult raha hankimisega.

Et aga euroala võlakriisile pole ikka veel lahendust, on kõikuma löönud ka investorite usk Euroopa pankadesse. Bloombergi 500 Euroopa panga indeks on eelmisel nädalal hoogu võtnud müügilaine järel kuu algusest arvestades kukkunud 20%. Suurematest pankadest on Deutsche Banki ja Barclays panga aktsiad tagurdanud ligi 30%. Likviidsusprobleemid Euroopa pangandussüsteemis on värskeima hirmuna peletanud võimalikke investoreid Euroopa börsidelt ja eriti pankade aktsiatest.

Vahepealne kergendus, et majanduskasv on uuesti hoo sisse saanud, ei olnud ilmselt enamat kui kunstlik põrge valitsuste abipakettidest. Äsja ajalehes Financial Times avaldatud kommentaaris taunis Columbia ülikooli professor Jeffry Sachs, et tulevikku suunatud investeeringute asemel on pimesi kulusid kärbitud ning raisatud raha tarbimise hoidmiseks, lootuses, et "hirmunud ja võlakoorma all tarbijad hakkavad uuesti ostma maju, mida nad ei vaja ning mida nad endale lubada ei saa".