Nädal algas Euroopas suurte liitumiste tähe all, valmistades tõelise üllatuse turgudele ning stimuleerides aktsiate hinna tõusu üle kogu Euroopa.

Avaakordi liitumiste lainele andis Soome suurima panga Merita ning Rootsi suuruselt kolmanda panga Nordbankeni teade plaanitava ühinemise kohta MeritaNordbankeniks.

"Merita ja Nordbanken ühinevad, et tõsta oma konkurentsivõimet nii Põhjamaade kui Läänemere regiooni pangandusturul," teatas Merita Baltic News Service-ile.

Analüütikute sõnul avaldab ühinemine mõju eelkõige Läänemere regioonile ja Põhjamaadele, sest Euroopa mastaabis on tulevane Põhjamaade suurpank suuruselt alles neljandas kümnes.

Uue kontserni bilansimaht kasvab peaaegu 550 miljardi Soome margani (1467 miljardi kroonini). Kontserni laenuportfelli maht on umbes 335 miljonit marka (894 miljonit krooni) ja hoiuste maht 240 miljonit marka (640 miljonit krooni).

ühinemine annab pankadele tugeva aluse edasiseks laienemiseks, teatasid pangad, kutsudes teiste riikide finantskompaniisid koostööle.

Merita ja Nordbankeni ühinemine on oluline etapp Põhjamaade finantssektori konsolideerumisel, teatasid pangad.

Merita Nordbankenil on Soomes ja Rootsis kokku 6,5 miljonit eraisikust klienti. Panga kliendid on 300 000-400 000 väikest ja keskmise suurusega firmat ning üle 400 suurfirma. Uuel kontsernil on kokku 760 pangakontorit. Rootsis teenindab Nordbanken kliente veel umbes 1100 postkontoris. Uue kontserni turuosa Soome deposiitide turul on 41 protsenti ja Rootsis 20 protsenti. Krediiditurul on uue panga turuosa Soomes 44 protsenti ja Rootsis 14 protsenti. Mõlema firma praegust turuväärtust arvestades on uue kontserni turuväärtus 60 miljardit marka (160 miljardit krooni) ning kontsernist saab üks Põhjamaade suurimaid börsil noteeritud firmadest.

Oktoobris teatasid ühinemisest ka Rootsi suuruselt teine pank S-E-Banken ja kindlustusfirma Trygg-Hansa. S-E-Banken pidas samuti liitumiskõnelusi Nordbankeniga, kuid kõnelused kahe firma vahel lõppesid tulemusteta.

Rahalises väärtuses mõõdetuna oli nädala alguse suurim üllatus Euroopas Shveitsi kindlustusseltsi Zürich Groupi ja B.A.T. Industries finantsteenuste allüksuse teade plaanitavast 32 miljardi dollarilisest (450 miljardi kroonisest) ühinemisest.

Analüütikud märkisid, et ühinemine tugevdab Zürichi positsiooni nii Suurbritannias kui ka ühendriikides, andes talle tugeva toetuse eelkõige Suurbritannia kindlustusturul.

B.A.T. on juba mõnda aega plaaninud oma kindlustusallüksuse eraldamist, kuid analüütikute hinnangul oli firmal suuri raskusi ostja leidmisega, sest finantstööstuse kriteeriumide järgi ei ole tegemist hea kvaliteediga firmaga.

Uudis viis esmaspäeval üles nii B.A.T.-i kui ka Zürichi aktsiate hinnad.

Esmaspäeval tegi Itaalia kindlustusgrupp Assicurazioni Generali ostupakkumise Prantsuse kindlustajale Assurances Generales de Frence, pakkudes ettevõtte aktsiate eest kuni 55 miljardit franki (131 miljardit krooni).

Analüütikute sõnul on siin tegemist suurima ülevõtmisega Prantsusmaa ajaloos.

Nädala algus tõi üllatuse ka kirjastuse vallast, kui Inglise-Hollandi kirjastusgigant Reed Elsevier ja konkureeriv Hollandi firma Wolters Kluwer teatasid kavatsusest ühineda maailma suurimaks teadusväljaannete kirjastajaks.

Uue grupi aastane müügikäive peaks olema esialgsete arvutuste kohaselt 13,2 miljardit kuldnat (93,8 miljardit krooni) ning grupis hakkaks tööle 42 000 inimest.

Reed Elsevieri möödunud aasta puhaskasum oli 603 miljonit naela (13,8 miljardit krooni) ja Wolters Kluweri puhaskasum oli 250 miljonit dollarit (3,5 miljardit krooni).

Mõlemad kirjastused annavad välja juriidilist, teaduslikku, haridus- ja meditsiinialast kirjastust ning neil on tugev positsioon Põhja-Ameerika, Euroopa ja Aasia turgudel.

Turuanalüütikute sõnul saavutab uus kontsern Euroopa juriidilise kirjastuse turul praktiliselt monopoolse seisundi.

MADE KIVILO