Riigivõlakirjade reitinguid võib uute reeglite kohaselt väljastada ainult kindlaksmääratud päevadel, lisaks on erainvestoritel hooletusest tulenevate vigade puhul õigus esitada reitinguagentuuri vastu hagi. Huvide konflikti vältimiseks tuleb reitinguagentuuride aktsionäride osalusele hinnatavates üksustes seada ülempiir.

Saadikud nõudsid ka peamiste reitingut kujundavate tegurite selget esitamist krediidireitingu agentuuride poolt. Reitingud peavad hoiduma majanduspoliitika hindamisest ning sõnaselgetest poliitikasoovitustest riikidele. Vastavates reeglites on Parlament ja Nõukogu eelnevalt kokku leppinud.

MEP Leonardo Domenici (S&D, IT) sõnade kohaselt võimaldab käesolev määrus vähendada investorite ja emitentide liigset tuginemist reitinguagentuuride antud hinnangutele ning astuda sammu lähemale sisereitingute kasutamisele, mis on määruse üks põhieesmärke.

Riigi võlakohustuste reitingud saab esitada vähemalt kaks, aga mitte rohkem kui kolm korda aastas. Avaldamiskalendri peavad reitinguagentuurid avalikustama eelneva aasta lõpus. Lisaks võib reitinguid avaldada alles pärast turgude sulgemist ja mitte hiljem, kui üks tund enne nende avamist.

Investoritel ja emitentidel on uute reeglite järgi õigus nõuda kahju hüvitamist, kui reiting rikub reegleid kas tahtlikult või hooletuse tagajärjel. Selliseks rikkumiseks võib näiteks olla reiting, mille puhul on olemas huvide konflikt või reiting, mis on avaldatud mitte selleks ette nähtud ajal.

Lisaks rõhutavad saadikud, et finantseerimisasutused ja investorid peaksid keskenduma ka organisatsioonisisese hindamisvõimekuse arendamisele, mis pakuks alternatiivi reitinguagentuuride hinnangutele. Euroopa Komisjon omakorda peaks kaaluma Euroopa krediidikvaliteedi hindamise süsteemi loomist.

Aastaks 2020 ei tohiks ELi seadusandlus viidata ühelegi välisele reitinguagentuuri reitingule ja finantsinstitutsioonid ei peaks enam olema sunnitud automaatselt oma varasid müüma, kui reitinguväljavaadet alandatakse.

Reitinguagentuuride aktsionäride osalusele ülempiir

Krediidireitingu agentuur peab hoiduma reitingust või avaldama info reitingu võimalikust kallutatusest juhul, kui agentuuris 10% või suuremat hääleõigust omav aktsionär või töötaja on investeerinud ka hinnatavasse üksusesse.

Ühtlasi keelavad uued reeglid omada 5% või suuremat osalust rohkem kui ühes reitinguagentuuris, välja arvatud juhul, kui agentuurid kuuluvad samasse gruppi.