Raport keskendus nn. puhastele söepõletustehnoloogiate, mis võimaldaks viia kliimamuutusi põhjustava CO2 emissioonid söe- ja gaasielektrijaamades nullilähedaseks. Tänasele hääletusele eelnenud täiskogu arutelul avaldas sotsiaaldemokraadist saadik Andres Tarand uue tehnoloogia suhtes mõõdukat optimismi, teatab eurosaadiku büroo.

Euroopa Parlament soovitas oma õiguslikult mittesiduvas raportis toetada CO2 sidumise ja ladustamise tehnoloogiate alaseid uuringuid. Hetkel katsetamisjärgus tehnoloogia võimaldaks “püüda” söeelektrijaamades emiteeritava süsiniku ja ladustada see enam kui kilomeetri sügavusel sobivatesse poorsetesse kivimikihtidesse.

Saadikud toetasid täiskogu hääletusel muuhulgas mitut Tarandi muudatusettepanekut, mis kutsuvad üles enne uue tehnoloogia rakendamist kehtestama range korra keskkonnaohutuse tagamiseks. Ettepanekute kohaselt tuleks luua ka aastasadade pärast funktsioneeriv kindlustussüsteem ja selge vastutus võimalike maapõue ladestatud süsinikdioksiidi lekete puhuks.

“Me ei saa aastakümneid puhaste söetehnoloogiate uuringutulemisi oodata,” lausus Andres Tarand hääletamisele eelnenud täiskogu sõnavõtus. “Kliimamuutuste vältimiseks peame hetkel keskenduma neile meetmetele, mis on kohe rakendatavad: CO2 emissioone vähendamine, energiasääst ja laialdane üleminek taastuvatele energiaallikatele.”