Euroopa tõukefondide raha kasutajaid ootavad alates maikuust olulised muudatused, mis teevad projektide elluviimise senisest tunduvalt paindlikumaks. Nii näiteks saab riik hakata euroraha kasutajatele tegema ettemakseid. Praegu kehtiva korra järgi peab toetuse saaja kulutused kõigepealt ise kandma ja saab alles seejärel dokumentide alusel toetusraha tagasi. Uue korra kohaselt aga võidakse raha üle kanda kohe, kui projekti hakatakse käivitama.

Rahandusministeeriumi riigi eelarvepoliitika asekantsleri Ivari Siku sõnul loodetakse sellisele lihtsustusele saada Brüsseli heakskiit juba maikuus. Käimas on töö selle heaks, et positiivse otsuse korral seda kohe Eestis rakendada. „Riigisisest korda saame muuta siis, kui Euroopa Liidu õigusaktid seda lubavad, kuid ettevalmistav töö selles suunas käib ning õigusaktide muutmine on päevakorral. Muudetavate õigusaktide eelnõud peaksid Euroopast tuleva otsuse ajaks valmima, et need seejärel ka riigisiseselt kinnitada,” rääkis Sikk.

Majandussurutise ajal on tekkinud olukord, kus ettevõtjatel või kohalikel omavalitsusel pole vahendeid, millest kulusid ise katta. Samuti on laenu saamine tunduvalt raskem ja kallim kui veel aasta või paar tagasi. Siku sõnul aitavad sellised ettemaksed kindlasti raha kiiremini projektidesse ja majandusse suunata.

Tüütu paberimajandus kaob

Samamoodi maikuust plaanib rahandusministeerium rõõmustada väiksemate europrojektide elluviijaid, lõpetades ära suure paberimäärimise nn üldkulude arvutamisel. Selle järgi ei pea toetuse saaja tingimata tõendama iga väikesemahulist kulu dokumentidega, näiteks tooma hüvitamiseks kõik bussipiletid, bürootarvete ostutšekid või elektriarved.

Sikk hindas seda oluliseks sammuks bürokraatia kärpimisel. „Peaeesmärk on halduskoormuse vähendamine. See võimaldab toetuse saajal raha kiiremini kätte saada, sest tehnilist tööd jääb vähemaks,” selgitas Sikk.

Rahandusministeerium lubas, et muudatusi ei jäeta enda teada ja neid tutvustatakse kõikidele euroraha kasutajatele.

Ettevõtetele kuni 100% ettemaksu

•• Ettevõtetele kehtib juba praegu süsteem, mille järgi saab

taot­leda kuni 35-protsendilist ettemaksu kavandatava europrojekti kuludest.

•• Selleks et aidata neil kitsastes majandustingimustes leida omafinantseeringut ja tagada vajalike projektide elluviimine, tõstetakse ettemaksu määr isegi kuni 100 protsendini kavandatud kuludest.

•• „Vastab tõele, et ettevõtted võivad oma projektidele hakata saama raha kuni sajaprotsendilise ettemaksuna,” teatas majandusministeeriumi pressiesindaja Heli Lehtsaar. „Tuleb siiski märkida, et see ei tähenda automaatselt kõigile ettevõtetele sajaprotsendilise ettemaksu andmist, vaid iga juhtumit vaadatakse eraldi,” rõhutas Lehtsaar.

•• Esialgu ei osanud majandusministeerium hinnata, kui palju see käik euroraha kasutamist kiirendab. „Kindlasti suurendab see muudatus raha väljamaksmist, kuid kui palju täpselt, on praegu raske öelda.”

••  Täpsemat infot toetuste ja­ga­mi­se muudatustest annavad raha jagavad asutused.