Postimees kirjutab, et Tallinna loomaaia direktor Mati Kaal pöördus veel vana aasta sees Eesti Panga poole küsimusega, kas alates 1. maist võib loomaaeda üles seada loomatoiduautomaadid, mis tunnistaksid lisaks kroonile ka eurot. Nii saaksid välismaalased lihtsamalt osta toitu oma lemmikelukatele.

“Mõtlesime, et kuna meil liigub üha rohkem soomlasi, paneksime kõrvu automaadid, kuhu saaks lasta nii Eesti kroone kui eurosente,” ütles Kaal.

Eesti Panga avalike suhete nõunik Janno Toots selgitas, et rahaseadus nimetab Eesti ainsa seadusliku maksevahendina Eesti krooni.

Samas sätestab seadus sanktsioonid ainult neil juhtudel, kui Eesti krooni vastuvõtmisest keeldutakse. See tähendab, et poolte kokkuleppel võib juba praegu tehingutes krooni asemel pruukida eurot.

Tootsi sõnul oleks euroautomaatide kasutamine siiski riskantne, sest kas või tehnilistel põhjustel võib ette tulla olukordi, kus kõrvalasuv krooniautomaat ei tööta ning kauba eest ongi võimalik tasuda ainult eurodes.

See tähendaks aga krooni vastuvõtmisest keeldumist, mille eest rahaseadus näeb juriidilisele isikule ette kuni 30 000 krooni suuruse trahvi.

Ehkki krooni asemel mõne muu valuuta kasutamine ei ole iseenesest sanktsioneeritav, võib see siiski kaasa tuua juriidilisi probleeme, kui üks tehingupooltest peaks soovima näiteks eurodes tehtud makset hiljem vaidlustada.