Me peame tegelema konkurentsivõime erinevustega 16-riigilises eurotsoonis, ütles Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy, vahendab BBC.

Prantsusmaa ja Saksamaa plaanivad esitada uusi ettepanekuid probleemiga tegelemiseks, kuid nad ei tõotanud uut raha päästefondile.

Suurbritannia peaminister James Cameron nõudis, et uus, 2013. aastal jõustuv stabiilsusmehhanism ei mõjutaks Suurbritanniat ja ei annaks Euroopa Liidule volitusi juurde.

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel sõnas, et arutlused näitasid vajadust suurema majanduspoliitilise ühtsuse järgi ning riigid peaksid sellest tulevastel kuudel enam rääkima.

Euroopa Nõukogu president Herman Van Rompuy sõnas, et Euroopa liidritel on poliitiline tahe teha kõik vajalik, tagamaks eurotsooni stabiilsus.

Sel aastal on rahalist abi saanud Kreeka ja Iirimaa.

Euroopa liidrite tippkohtumisel reedel tõdeti, et Iirimaa on saanud Euroopa finantssiabiilsuse fondist (EFSF) abi piiratud määral.

Analüütikuse sõnul ei jätku EFSF rahast näiteks Hispaania aitamiseks.

Lissaboni leppe paragrahv 136 saab juurde kaks lauset - Saksamaa nõue muutmaks eurotsooni tulevased päästeoperatsioonid seadslikult kindlaks.

Uus tekst ütleb:" Liikmesriigid, mille valuuta on euro, võivad luua stabiilsusmehhanismi, mis aktiveeritakse kui on vajalik kindlustada terve euroala stabiilsus. Mehhanismi raames on igasuguse finantsabi andmine rangete tingimustega."

Ranged tingimused tähendavad, et abi vajav eurotsooni riik peab ka ise tegutsema võla või puudujäägi vähendamise nimel.