„Me oleme valmis tegutsema mil iganes poliitikud paluvad meil tegutseda,“ ütles Euroopa finantsstabiiilsuse asutuse (European Financial Stability Facility) juht Klaus Regling, kirjutab Financial Times.

Regling ütles, et fond on ajutine kriisimehhanism, kuid ta võib esialgu planeeritud kolmest aastast kauem tegutseda, juhul kui mõni laen eurotsooni riigile on veel üleval.

Paljud investorid kahtlevad, kas fond suudab välja teenida AAA reitingu. Ainult vähestel fondi taga olevatel eurotsooni valitsustel on AAA reiting.

Regling ütles, et fond on parima reitingu saamiseks võtnud kasutusele meetmed, mis sisaldavad endas sularaha reservi ja liikmete garantii maksta kuni 20 protsenti rohkem.

Ta lisas, et reitinguagentuuridele on öeldud, et euroala riigid on valmis tegema mida iganes vaja, saamaks parimat võimalikku reitingut.

„Ma olen kindel, et saame parima võimaliku reitingu, võib-olla millalgi augustis. Ma usun, et 16 arenenud riigi finantsministrite valmidus teha mida vaja, saamaks parimat reitingut, on palju väärt,“ märkis Regling.

Eurotsooni valitsused lõid fondi, rahustamaks turgu mitmete riikide, sealhulgas Hispaania ja Portgali, võlatasemete osas.

Valitsused saavad fondilt raha laenata juhul, kui nad nõustuvad vastu võtma ka Rahvusvahelise Valuutafondi, Euroopa Komisjoni ja Euroopa Keskpanga poolt loodud programmi.

Slovakkia on seni ainus eurotsooni liige mis ei ole veel fondi toetanud, kuid Reglingu sõnul ei ole nad mures, et see tegevuse alustamist kuidagi edasi lükkaks.