EVEA tegi eriolukorra ajal valitsuse kriisikomisjonile ja teistele kriisiga seotud institutsioonidele kokku 15 pöördumist, avaldust, seisukohta, ettepanekute paketti. Ligi poole ettepanekutega arvestati.

Hiljuti tegi EVEA ka pöördumise, et peavad vastuvõetamatuks, et peaminister Jüri Ratase kokkukutsutud majanduse elavdamise ekspertkogus puudub taaskord väikeettevõtjate esindaja. Sel nädalal teataski Ratas, et Heiki Rits on samuti ekspertkogu liikmete hulka arvatud.

"Kriisimeetmed ei tohiks teises paketis olla marginaalsed - esimeses paketis nägime mitmeid meetmeid, kus VKE-d paratamatult välja jäid, sest näiteks ettevõtete käive ei küündinud vastavatele tasemetele. Paljudel ettevõtetel see tagasilöök alles jõuab kohale, sest tööstustel on siin pikalt tellimused ees olnud jne. Aga on näha juba olnud ka, kuidas osad ettevõtted uksed sulgevad - nagu meie liidu liige TallinnHotels näiteks," rääkis Rits.

"Aga ka suurettevõtted toimivad väikeettevõtete toel - Tallink rõhutas ju korduvalt, kuidas nende kadumisel saaks pihta 6000 väikefirmat. Niisamuti on suurte ehitus- või logistikafirmadega. Nad on suurettevõtted käibe poolest ja teevadki n-ö peatöövõttu, üksteiseta me hakkama ei saa."

Rits rõhutas, et suur töövõit on ikkagi olnud ka see, et juhatuse liikmed ja FIE-d saaksid ka töötukassalt abi. EVEA ettepanek on, et kui tööd tehakse sellise ettevõtlusvormi alt, mis on töötuskindlustusega katmata, siis saaks töötuskindlustusmakseid teha vabatahtlikult ja see tagab omakorda töötukassast hüvitise töötuks jäämise korral. "Mul on hea meel, et sotsiaalministeerium on seda teemat tõsiselt võtnud. Kahjuks ei jõudnud see ettepanek enne suvepuhkusi riigikogusse, seega asi natuke venib."

Liikmete plahvatuslik kasv

EVEA-l on liikmeid koos kollektiiv- ja toetajaliikmetega kokku ca 1970, sellest otse oma ettevõttega on EVEA liikmeid üle 300.

2020. aastal kasvas liit lausa 1061 liikme võrra (sh kollektiivliikmete liikmed). Üle poole kõigist liikmetest moodustavad mikrofirmad ehk 0-9 töötajaga ärid.

Ritsi sõnul Põhjamaade sarnaste liitudega kohtudes selgus, et liikmeid on neil vähenenud, aga Eestis oli tuhandest uuest liitujast 42% kriisi ajal.

Väikese ja keskmise suurusega ettevõteteks loetakse alla 250 töötajaga firmasid, seega võiks EVEA liikmeiks olla pea kõik Eesti firmad. "Meie tegevus ja kasv annab usku, et koos tegutsedes olemegi tugevamad. Kui täna ikka ettevõtlusraamistik suurettevõtteid toetav, siis mida suurem on EVEA, seda rohkem saame ka enda vajadusi esile tuua. Raamistik peaks vast ikka toimima enamusel ja VKE-sid ongi enamus, lausa 99% ettevõtlusest!"

Ritsi sõnul võikski liit kasvada liikmete arvu poolest Eesti suuremate parteidega sama suureks ja ühtlasi suurimaks sektoriüleseks ettevõtlusorganisatsiooniks. Praegu ollakse teisel kohal.

"130 000 ettevõttest, mis meil siin Eestis on, kuulub ju liitudesse vaid marginaalne osa, potentsiaal on suur. Kui järgmise kahe aasta jooksul me kasvaksime samas tempos ja teised ettevõtlusliidud püsivad paigal, siis me oleksime juba selles vallas suurimad. Aga üks katusorganisatsioon võiks olla nii suur nagu Eesti suurimad parteid. See on juba nii suur, et seadusandjad või täitevvõim ei saaks ettevõtlusorganisatsioonist mööda vaadata. Et meiega kindlalt arvestataks," rääkis Rits.

Praegu on Ritsi sõnul ikkagi riigi partneriteks tööandjate keskliit ja ametiühingute keskliit, aga ametiühingute roll Eesti majanduses on jällegi suhteliselt marginaalne. Tööandjate liidus on otseliikmeid meist oluliselt vähem ja ülejäänud on paarteist kollektiivliiget. "Nemad siis otsustavad Eesti majanduses alampalgad jm, aga selge on, et meie peaksime ka sellistes aruteludes laua taga olema."

EVEA üldkoosolek valis juunis 15-liikmelise volikogu ja presidendi ning kinnitas kaks asepresidenti. Üle poole volikogu koosseisust on uued ettevõtjad ning nüüdsest on esindatud ka ettevõtlusvaldkonnad, nagu iluteenused, loomemajandus, turism.

Heiki Rits

EVEA uued volikogu liikmed on väikeettevõtjad:

Heiki Rits (Outsourcing Partner OÜ),

Marina Kaas (ManNet Partners Baltics OÜ),

Ille Nakurt-Murumaa (Tondihobu OÜ),

Ron Luvistsuk (BFA Estonia OÜ),

Meelis Tint (Liisbet Invest OÜ),

Märt Meesak (Parim Seltskond OÜ, Ida-Viru Turismiklaster),

Mihkel Kübar (Music Estonia MTÜ),

Valdek Haugas (Tripo OÜ, LEADER Liit),

Signe Sarah Arro (Pilguse Mõis OÜ),

Vahur Suvi (Portal Invest OÜ),

Annika Küüdorf (Töökeskkonna Haldus OÜ),

Mait Rungi (Eesti Ettevõtluskõrgkool Mainor, rektor),

Kaul Nurm (OÜ Masmeko),

Piret Kesküla (Eesti Kosmeetikute Liit, juhatuse esimees),

Elo Kallas (Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liit).

EVEA üldkoosolek valis ühehäälselt tagasi endise presidendi Heiki Ritsi ning asepresidentideks Marina Kaasi ja Ille Nakurt-Murumaa.