Kompensatsiooni erastamisväärtpaberites (EVP) väljamaksmist jätkatakse 31. detsembrini 2005, erastamisväärtpabereid saab eluruumide erastamise seaduse ja maareformi järgi omandatava vara eest tasumiseks kasutada järgmise aasta 1. juulini. Kokku on maa, ehitiste, aktsiate ja muu vallasvara kompenseerimiseks välja antud rohkem kui 8,4 miljardit EVP-krooni, kirjutab Eesti Päevaleht.

Ligi 90 protsenti füüsiliste isikute kasutusarveid on praeguseks kas täiesti tühjad või on neile jäänud summad, mis on erastamistehingutes kasutamiseks liiga väikesed.

mbes viieteistkümnele tuhandele arvele kantud summa on nii väike, et seda ei ole teeninduskulude tõttu mõtet ka teistele arvetele üle kanda, st kellelegi teisele müüa või kinkida. Ligi 80 000 arvele on jäänud summasid, millest piisab kas või erastatava maa eest ühekordse järelmakse tasumiseks. Väga suuri, miljoni kroonini ulatuvaid arveid on füüsilistel isikutel ainult kolm. Juriidiliste isikute kasutusarvete maht on tunduvalt väiksem — neile on kantud umbes 20 miljonit EVP-krooni.

Rahandusministeerium on seisukohal, et pärast tähtaja kukkumist ei muutu kasutamata jäänud EVPd lihtsalt kehtetuks, õigusvastaselt võõrandatud vara kompenseeritakse edasi rahaliselt, sama tehakse ka kasutamata jäänud erastamisväärtpaberitega.