Erastamisagentuuri nõukogu otsus, millega ostjad võivad tasuda poole erastatud ettevõtete ostuhinnast erastamisväärtpaberitega= tõotab vähendada erastamistulusid 120-150 miljoni krooni ulatuses.

Erastamisagentuuri peadirektori Väino Sarneti Baltic News Service-ile öeldu põhjal väheneksid erastamistulud teoreetiliselt isegi 250 miljonit krooni, ent seda summat vähendavad ligi poole võrra mitmed olulised tegurid.

Teadaolevalt rakendatakse EVP-des maksmist üksnes lepingu teise poole ehk ostja taotlusel, kes seda võib-olla teha ei soovigi. Otsuse järgi saab EVP-kroonides maksta 50 protsenti järelmaksu tasumata osast, kuid samas peab ostja investeerima aktsiakapitali kaudu ettevõttesse sama suure summa, mille ulatuses ta EVP-sid kasutas.

Sarneti sõnul ei lubata üksnes rahalist sissemakset, vaid investeeritava summa kasutamine sätestatakse ostu-müügi lepingusse tehtavate muudatustega. "Aktsiakapitali kaudu investeerimine võimaldab meil kindlalt kontrollida, et investeering on tehtud sellisel moel nagu lepingu muudatus ette nägi," väitis Sarnet.

Teine summat vähendav tegur tuleneb mõningate ettevõtete võlgnevusest Erastamisagentuurile. EVP-kroone saab aga kasutada üksnes juhul, kui ostjal pole võlgnevusi järelmaksu, intresside ja viiviste näol ning tal on täidetud lepinguga võetud investeerimiskohustused. Võlgnikud ei saa EVP-des tasumise õigust enne, kui senised võlgnevused on likvideeritud.

"Sel juhul kehtib erastamisväärtpaberites tasumise võimalus võla likvideerimise hetkest, kuid mitte tagasiulatuvalt," märkis Sarnet.

Tema sõnul ei saa unustada ka juhtumeid, mil agentuur peab erastamisest laekuvast rahast katma erastatud ettevõtete võlgu. Viimane on tavaline varamüügitehingute, kuid ka mõne aktsiamüügitehingu puhul.

Erastamisjuhi hinnangul ei tohiks EVP-de kasutusvaldkonda laiendav otsus sünnitada võimalikke seadusandlikke vastuolusid, kuna võimalikke tagajärgi on juriidiliselt analüüsitud pika aja jooksul.

"See küsimus on päevakorras olnud rohkem kui aasta ja sama kaua oleme kujunevat olukorda ka analüüsinud," kinnitas Sarnet.

URMO KOHV