Ühispanga kapitaliturgude strateegi Aivo Kanguse sõnul pole erastamisväärtpaberite (EVP) kasutustähtaja pikendamisel olulist mõju nende hinnale.

Kangus ütles, et kasutus-tähtaja pikendamine võib anda emotsionaalse põhjuse hinna langetamiseks, kuid samas vähendab see müügisurvet, mis võib hinnale hoopis positiivselt mõjuda.

EVP põhiline kasutusvaldkond on maa erastamine, mis on stabiilselt kulgenud ja tõenäoliselt ei kiirene. Suurema osa maa erastamisest moodustab Kanguse sõnul maatulundusmaa erastamine.

Suprema analüütik Veikko Maripuu hoidus EVP hinna prognoosimisest, märkides, et tegu on poliitilise instrumendiga, mille alusvara väärtust on raske hinnnata. Ta lisas samas, et ühiskonna jaoks on EVP kasutustähtaja pikendamine positiivne.

Rahandusministeerium teeb valitsusele ettepaneku pikendada EVP-de väljaandmise ning kasutamise tähtaegu olulisel määral - 2005. aastani.

Ministeerium põhjendab ettepanekut vajadusega langetada kiire otsus seoses maa tagastamise ja erastamise venimise ja maareformi lõppetapi ümberkavandamisega.

BNS