Facebooki äsjaavalikustatud krüptorahal on juba üle kahe tosina ettevõtte toetus, nende hulgas on nii Visa kui Mastercard, aga ka Uber, Lyft, Spotify ja Vodafone, kirjutab Financial Times. Sellega soovib maailma suurim sotsiaalmeedia võrgustik anda oma panuse finantsteenuste üleilmsesse ümberkujundamisse.

Facebook tahab uue krüptorahaga, mis kannab nime Libra, luua maksevõimaluse 1,7 miljardile inimesele üle maailma, kellel ei ole pangakontot ning kellel oleks võimalik kiireid ja väga väikese teenustasuga ülekandeid teha oma mobiiltelefoni vahendusel.

Kuigi terve rida suuri tehnoloogiaettevõtteid, panku ja ka finantsjärelvalve asutusi on tänaseni krüptoraha osas ettevaatlikud, on Facebook otsustanud hakata veenma kaupmehi oma krüptoraha Libra kasutuseelistes.

„Internet on andud kõigile ligipääsu terves maailmas leiduvale informatsioonile, võimaldanud vaba kommunikatsiooni, kuid raha on selle aja jooksul samaks jäänud,” märkis PayPali endine president David Marcus, kes liitus Facebookiga 2014. aastal ja on kogu selle aja Libra projekti juhtinud.

Uut krüptoraha toetab ettevõtete konsortsium, kus täna on 28 liiget. Nende hulgas on nii makselahenduste pakkujad, e-kaubandusgrupid kui ka riskikapitalifirmad, kes on öelnud, et hakkavad krüptoraha kasutamist oma süsteemidesse integreerima.

Mõni neist on alles värskelt liitunud Libraga, kuid Facebook loodab, et krüptoraha kasutuselevõtu ajaks on Libra lahenduse toetajate arv kasvanud sajani. Iga Libra Associationi asutajaliige panustab krüptoraha arendamisse vähemalt 10 miljoni dollariga.

Libral ei hakka olema kindlat fikseeritud kurssi ei dollari ega euro suhtes, see hakkab sõltuma hulgast üleilmsetest valuutadest. Küll aga ei tohiks selle kurss hakkata niiviisi kõikuma nagu teistel krüptorahadel – näiteks bitcoinil.

Kuigi Libra toetajate arv kasvab, ei ole nende hulgas selliseid veebihiide nagu Apple, Google, Amazon ja Microsoft ega ka panku, kes ei taha enne seda, kui krüptoraha regulatsioonid üleüldse selgemalt paika saavad, sellega liituda.

Facebooki samm tähistab kõige olulisemat arengut plokiahela tehnoloogia kasutusele võtmisel pärast sadade erinevate krüptorahade, sealhulgas 10 aastat vana bitcoini sündi.

Suure saladuskatte all on sotsiaalmeediahiiu krüptoraha arendatud üle aasta. Ettevõte on lubanud krütporahaga turule tulla 2020. aastal.

Kes on lubanud Librat toetada?
Makselahenduste pakkujad: Mastercard, PayPal, PayU, Stripe, Visa


Tehnoloogia- ja jaeettevõtted: Booking Holdings, eBay, Facebook, Farfetch, Lyft, Mercado Pago, Spotify, Uber


Telekommunikatsiooniettevõtted: Iliad, Vodafone


Blokiahela ettevõtted: Anchorage, Bison Trails, Coinbase, Xapo Holdings


Riskikapitaifirmad: Andreessen Horowitz, Breakthrough Initiatives, Ribbit Capital, Thrive Capital, Union Square Ventures


MTÜ-d: Creative Destruction Lab, Kiva, Mercy Corps, Women’s World Banking