Facebooki tegevjuht ja asutaja Mark Zuckerberg postitas enda isiklikule kontole pilte tehnoloogiasüsteemist OpenCellular, sõnades seejures, et tegemist on järgmise sammuga, mis ühendab maailmat taskukohasel viisil, kirjutas CNBC.

OpenCellular võimaldab SMS-ide saatmist ja vastuvõtmist, häälkõnede tegemist ning 2g põhist andmesidet. Vaatamata sellele, et asjapulk on väike ja seda saab kinnitada puule või tänavavalgustile võimaldab see ühendada kuni 1500 inimest ning seda 10 kilomeetri raadiuses. Tehnoloogia tuleb toime väga erinevates keskkonnatingimustest ning kannatab isegi ekstreemseid ilmastikutingimusi, kirjutab facebooki arendusblogi.

Hetkel on Facebook uhke oma 1.6 miljardi kasutaja üle, kuid see ei takista jätkuvalt globaalse haarde laienemist."2015 aasta seisuga ei kasutanud internetti 4 miljardit inimest. 10% maailma elanikkonnast elab ilma igasuguse levita." Sõnas Kashif Ali, Facebooki insener, kes avalikustas tegevusprogrammi.

Facebook arendab tehnoloogiat avatud lähtekoodi põhimõttel. Vaatamata asjaolule, et sotsiaalmeedia gigant ei ole traadita võrgu majandusharus tegev, on OpenCellulari eesmärk mõjutada ettevõtluskeskkonda nii, et väiksematel operaatoritel oleks võimalik konkureerida suurte interneti teenusepakkujatega, tuues interneti maapiirkondadesse.

CCS Insight analüütik Martin Garner sõnas, et Facebookil on endal mitmeid arenguvõimalusi oma teenustes ning ei pürgi tegema kohalike võrguoperaatorite tööd. Motiiv projekti taga on eelkõige muuta võrguoperaatorite majanduslikku toimimist selleks, et kõikidel inimestel oleks ligipääs internetile ja Facebookile.

Facebooki varasemaid üritusi sisenemaks arenguriikide turgudele on tugevalt kritiseeritud. Internetipakett "Free Basics in India" määrati hukule juba varases staadiumis, sest see oleks tekitanud turule monopoli ning seetõttu blokeeriti kiirelt India telekommunikatsiooni regulaatorite poolt.

"Facebooki liigutusi, mis seonduvad telekommunikatsiooniga, vaadatakse alati kahtlustavalt. Juhul kui OpenCellulari tehakse avatud lähtekoodiga ning seda vaadeldakse kui uut tehnoloogilist lahendust, mitte kui ainuüksi Facebooki initsiatiivi, võib seda saata edu," sõnas Garner.

Hetkel on seadeldis testimise all Facebooki peakontoris Californias ning seadmestama plaanitakse hakata juba see suvi.