Tallinna farmaatsiatehase nõukogu esimees Kirovs Lipmans ning tegevjuht Raivo Unt loodavad, et Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) paneb uue tehasehoone püstitamisele õla alla. Investeeringute kogumaksumuseks kujuneb 350 miljonit krooni, millest lõviosa ehk 300 miljonit kulub tehnoloogiale ja laboritele. EAS-ilt loodab Unt viie aasta jooksul saada 120–150 miljoni krooni.

Uue tehasehoone ehitamise plaanid on Tallinna farmaatsiatehasel juba 2006. aastast. Uus asukohtki – Lasnamäe tööstuspark – on välja valitud ning praegu rendib tehas seal hektarisuurust maatükki.


Otsus tuleb suve algul


Tallinnaga sõlmitud lepingu kohaselt saab ettevõte tööstuspargis maa välja osta nimelt siis, kui tootmine on juba püsti pandud. „See oli linna tingimus, sest kardeti, et ettevõtted plaanivad sinna büroohooneid püstitada,” selgitas Raivo Unt.

Nüüdseks on farmaatsiatehas investeerinud projekti juba 30 miljonit krooni, kuid nõukogu otsusega peatati edasine tegevus 2007. aasta detsembris.

Kirovs Lipmans on varem öelnud, et suvel tehakse otsus, kas tootmine jääb Tallinna või kolib Riiga. „Suve alguseks peavad Eesti võimud kinnitama uue tehase projekti, mis tuleb Lasnamäe tööstusparki. Pärast seda hakkangi põhjalikult analüüsima, kas tasub tootmist Tallinnas säilitada. Kõik seisab raha taga,” viitas Lipmans.

Tallinnas jätkamise korral soovitakse tootmismahtu vähemalt kahekordistada ning hakata valmistama ka silma- ja haavasalve.

Kolmanda variandina on Kirovs Lipmans mõelnud farmaatsiatehases toodetavaid ravimeid hakata tellima hoopis kolmandatelt firmadelt allhanke korras.

EAS-is algas hiljuti tehnoloogia investeeringute voor ning taotlusi toetuse saamiseks oodatakse 4. maini. Oma esimese taotluse esitab ka Tallinna farmaatsiatehas, soovides toetust 40% ulatuses uue tehase tehnoloogia maksumusest.

EAS-i kommunikatsioonijuht Erki Peegel rõhutas, et toetust saab taotleda vaid tehnoloogia­investeeringuteks, mitte kogu tehase ehituseks. „EAS toetab eelkõige neid projekte, mis on suunatud ekspordile,” ütles Peegel.

Samuti peab Peegel oluliseks innovaatilisust ehk teadus- ja arenduspoolt, mida EAS toetab veel eraldi. „Farmaatsiatööstus sektorina omab kindlasti seda potentsiaali,” lisas Peegel.


Tallinna farmaatsiatehas arvudes


Kaheksa miljonit

tuubi aastas

•• Tallinna farmaatsiatehas on 94 tegutsemisaasta jooksul tootnud kokku üle kolme miljardi pakendi mitmesuguseid ravimeid.

•• Aastas toodetakse keskmiselt 8,5 miljonit tuubi salvi. Tootmise koguvõimsuseks aastas on 10,4 miljonit tuubi salvi.

•• Ettevõttes töötab 65 inimest, ent nt aastatel 1997–1998 oli ettevõttes ametis üle 300 töötaja.

•• Tehas on viimasel ajal spetsialiseerunud salvide, geelide, kreemide tootmisele ja arendamisele. Tootmises on 10 toodet, millele on omistatud 64 müügiluba 14 riigis. 2008. aastal lisandus sortimenti kaks uut toodet.