Tallinna Farmaatsiatehas nimetab Läti ravimifirma Olainfarm suuromaniku ja presidendi Valeri Malõgini süüdistusi konkurendi rünnakuks, mille eesmärk on raskendada Farmaatsiatehase ja Läti ravimifirma Grindex ühendamist.

Malõgin süüdistas farmaatsiatehast ja selle omanikku Magnum Gruppi pühapäevaõhtuses ETV saates "Suures plaanis" avalikkusele väärinfo edastamises ja tulude varjamises.

Farmaatsiatehase omanik Magnum Grupp ja Grindexi omanik Eesti Investeerimispank peavad Grindexi ja farmaatsiatehase ühendamisläbirääkimisi, millest on tingitud ka konkurendi alusetud süüdistused, ütles Farmaatsiatehase avalike suhete konsultant Aap Tänav.

Kahe firma liitmise tulemusena tekiks Balti riikide suurim farmaatsiaettevõte ja Olainfarm kaotaks turul oma juhtpositsiooni. Samuti võimaldab liitmine kasutada ühiseid turunduskanaleid ja hoida kokku administratiivkulusid. "Nad kardavad, et (ühinenud) firma läheb liiga tugevaks," sõnas Tänav.

Venemaa hiigelturust haaravad Balti riikide ravimitootjad Tänava hinnangul siiski ainult tühise osa. Firmade turuosa Venemaal ei saa täpselt määratleda, kuna sealse turu statistika põhineb suurel määral spekulatsioonidel.

Tänava sõnul võib Malõgini süüdistuste põhjuseks olla ka asjaolu, et Läti suuruselt teise ravimitootja Grindexi aktsiate avaliku pakkumise võitis Eesti Investeerimispank, keda nõustas Magnum Grupp, mitte Olainfarm koos Hansapangaga. "See võis olla viimane piisk," sõnas ta.

Farmaatsiatehas kaalub kohtusseminekut

Farmaatsiatehas on tellinud Malõgini väidete uurimiseks juriidilise ekspertiisi, kinnitas Tänav. Seda, millal tehas otsustab, kas kaevata Malõgin kohtusse, Tänav ei avalikusta. "Teeme nii nagu juristid soovitavad," ütles ta.

Magnum Grupi farmaatsiadivisjoni juhataja Priit Kivi sõnul on Malõginile kuuluv ravimifirma Aroma farmaatsiatehasele võlgu ligikaudu 20 miljonit krooni. Ka Kivi ei välistanud, et Tallinna Farmaatsiatehas võib Malõgini kohtusse anda.

Malõgin vihjas võimalusele, et farmaatsiatehas kasutas Malõginile kuuluva ravimite hulgimüüja Aromaga arveldamisel väidetavat offshore firmat Grandstar maksudest kõrvalehiilimiseks.

Kuna Aroma ei tasunud farmaatsiatehaselt saadud kauba eest õigeaegselt, volitas farmaatsiatehas 1994. aastal firmat Grandstar tegelema Aroma võlgnevuste sissenõudmisega, selgitas Tänav. Seejuures kohustus Grandstar Aromalt sissenõutud raha tasuma Tallinna Farmaatsiatehasele, kes sai kogu väljanõutava raha ka kätte. "Malõgin lehvitas seal (saates "Suures plaanis" - toim) ühtesid tshekke, millega on raha (Aromast - toim) välja võetud. Teiste samasugustega, millega on raha farmaatsiatehasele edastatud ja millele on peale kirjutatud, et need on Grandstarilt farmaatsiatehasele Aroma eest, võib vastu lehvitada," rääkis Tänav.

Malõgin seadis kahtluse alla ka Tallinna Farmaatsiatehase info ravimite tootmis- ja uuringukeskuse ehituse kohta Moskvasse. Tänava sõnul tootearendusega tegelev farmaatsiatehase ja Venemaa föderaalse riikliku ettevõtte Ravivahendite Keemiakeskus ühisfirma Mostal töötab juba praegu.

Kivi ütles Postimehele, et uurimis- ja tootmiskeskuse Mostal ehitus Moskvasse ei ole bluff. "Kui huvi on, võib seda asja vaatama minna. See asub Moskva südalinnas Frunze Akadeemia vastas. Seal on meil ka kontor ja tegevdirektor," ütles ta.

Malõgini poolt kahtluse alla seatud kümnest apteegist koosneva müügiketi rajamise projekt Moskvas on Tänava sõnul tänaseks käivitunud. Farmaatsiatehas peab hetkel läbirääkimisi ühe Soome apteegiketiga ja farmaatsiatehase Vene partneriga, kelle nimesid Tänav ei avalikusta. "Täpsustame detaile ja tingimusi, kuidas Venemaa-poolne partner, farmaatsiatehas ja Soome apteekide kett moodustaksid ettevõtte, kellele apteegid hakkavad kuuluma," selgitas ta.

Vallanduv ravimisõda alandas farmaatsiatehase aktsia hinda

Eile kukkus Tallinna Väärtpaberibörsi põhinimekirjas noteeritud aktsiatest enim, 4,8 protsenti, Tallinna Farmaatsiatehase aktsia.

Tallinna Panga maakleri Rein Rätsepa kinnitusel mõjutasid farmaatsiatehasega kauplemist Olainfarmi juhi süüdistused tehase aadressil. "Raske on öelda, kui tõsised need süüdistused on," ütles Rätsep Baltic News Service-ile. "Ettevaatlikuks teevad nad aga kindlasti."

Farmaatsiatehas ekspordib 55-60 protsenti toodangust otse Venemaale, kuni kümme protsenti toodangust jääb Eestisse ja ülejäänud toodang müüakse Lätti, Leetu, Tshehhi ja Poolasse.

Magnum Grupp kuulub Margus ja Aivar Linnamäele ning Georg Gavronskile. Magnum Grupile kuulub Tallinna Farmaatsiatehase ja Silmeti keemiatehase aktsiate kontrollpakk.

Tallinna Farmaatsiatehase erastas Magnum Grupp 1994. aasta septembris.

KRISTJAN OTSMANN