Ravimitootja tõrjub süüdistusi

Farmaatsiatehas kärpis kasumiprognoosi enam kui veerandi võrra

KRISTJAN OTSMANN

Tallinna Farmaatsiatehase nõukogu esimees Margus Linnamäe süüdistab ettevõtte ümber tekkinud skandaalis Läti ravimitootja Olainfarmi juhti Valeri Malõginit ning leiab vastupidiselt Tallinna Väärtpaberibörsi juhatusele, et tehas ei ole börsi reglementi rikkunud.

Tallinna börsi juhatuse koosolek otsustas eile, et Magnum Gruppi kuuluv Tallinna Farmaatsiatehas on investoritele andnud eksitavat ja vastukäivat infot tegevuse kohta Venemaal ja otsustas ettevõtet karistada. Börsi reglement näeb eksitava info levitamise eest ette hoiatust, rahatrahvi või ettevõtte börsilt väljaarvamist. Tallinna Väärtpaberibörsi juhatuse esimees Helo Meigas ei ole siiani avalikustanud, millise karistuse Farmaatsiatehas sai, öeldes ainult seda, et ettevõtte aktsiad jäävad börsile.

Linnamäe väitis eile, et ta ei ole siiani saanud börsi otsust ettevõtte karistamise kohta ega tea, millise karistuse börsi juhatus ettevõttele määras.

Uus süüdistustevoog tulemas

Linnamäe hinnangul on skandaali tekitanud Malõgini süüdistused seotud Läti ravimitootjate erastamisega. "Ennustan, et varsti järgneb uus rünnak Malõgini poolt, sest erastamisele läheb ravimitehas Kalceks,", ütles Linnamäe. Ta lisas, et Kalceksi erastamise vastu tunneb huvi nii Magnum Grupp kui Malõgin.

Malõgin väitis oktoobris, et Farmaatsiatehase börsiteated tootmisest Venemaal ei vasta tõele ning et uudised apteekideketi loomisest Moskvas on bluff.

Farmaatsiatehasega seotud ettevõttele Mostal kuuluv ravimite pakendamise tehas Moskvas ei läinud käiku, sest tehas ei saanud litsentsi tootmise alustamiseks, ütles Linnamäe.

Novembris teatas ravimitootja, et pakendab Mostali tehase asemel ravimeid Shtsholkino vitamiinitehases, kuid hiljem tõestas ajakirjandus selle väite paikapidamatust. Linnamäe sõnul jõudsid ettevõtted kokkuleppeni ravimite pakendamise alustamiseks, kuid plaani nurjasid ajakirjanduse tekitatud skandaalid. "Avaldasime teate pakendamise kohta Shtsholkinos liiga vara," tõdes Linnamäe.

Linnamäe sõnul ei kontrollinud Farmaatsiatehase nõukogu ka piisavalt tehase tollase juhi Priit Kivi tegevust.

Farmaatsiatehas loobub ravimite jaemüügiketi loomisest Venemaal, ütles Linnamäe. Tema sõnul leidis ettevõtte nõukogu, et kevadel Venemaa projektide arenguprognoose tehes hinnati üle ettevõtte kapitali- ja inimressursse ning juhtkonna läbilöögivõimet.

Prognoosimuutus ei mõjunud aktsiale

Farmaatsiatehas vähendas eile kasumiprognoosi 48,1 miljonilt 34,5 miljonile kroonile. Linnamäe sõnul jäid majandustulemused oodatust tagasihoidlikemaks, sest uute toodete turuletulek oli planeeritust aeglasem ja Farmaatsiatehase ümber toimunud segadused mõjutasid negatiivselt firma müügitegevust. Neljandasse kvartalisse kavandatud müügimahtude kasv takerdus Linnamäe sõnul medikamentide dokumentatsiooni ettevalmistamise ja vajalike kooskõlastuste hankimise taha.

Hoolimata kasumiprognoosi vähendamisest oli Tallinna Farmaatsiatehas eile börsi põhinimekirja edukaim, aktsia tõusis 4,4 protsenti 95 kroonini. Farmaatsiatehas ajastas oma avaldused kauplemise lõpu ajaks, mistõttu need ei väljendunud aktsia hinnas, ütles Baltic News Service-ile anonüümne maakler. "Aktsia kaubeldi ülespoole enne teateid," lisas ta. Maakleri sõnul võib Farmaatsiatehase aktsia jääda müügisurve alla terve tänase päeva jooksul ja võib-olla ka esmaspäeval.

Farmaatsiatehase üheksa kuu käive oli 120,1 miljonit krooni ja perioodi puhaskasum 24,1 miljonit krooni.