„Jupiteri tõusu" peeti üheks viimaste aastate suurteoseks, peaosades kuumad nimed Mila Kunis ja Channing Tatum. Mida aga tähendab see, kui film lükatakse suvisest graafikust välja?

Kui filmistuudiol on suveks tõeline kinohitt valmis, siis võib see neid veepeal hoida mitu aastat. Õige kombinatsioon stsenaariumist, staaridest ja produktsioonist võib sisse tuua sadu miljoneid kui mitte miljardeid dollareid. Suviseid filme kutsutakse „telgivaiadeks", mis hoiavad filmistuudiote „telki püsti". Selleks, et saada hea tulemus, tuleb filmile anda ka tugev rahaline süst. Samasugused ajad on ka hilisügisene aeg, kus reeglina linastuvad Oscari-kandidaadid. Kolmas „kuum aeg" on jõulu-eelne periood.

Aga mis juhtub, kui film, mille peale on palju kulutatud ja millest oodatakse tõelist hitti, kukub läbi? Variante on mitu. Üks võimalus on see, et antakse välja vaid filmi DVD. Teine võimalus, et seda käiatakse ilma eelneva reklaamita vaid vähestes kinodes. Viimane võimalus on filmi linastumis-kuupäev edasi lükata, „surnud tsooni" ehk talve algusesse. Nii tehti ka „Jupiteri tõusuga". Kui selline asi juhtub, siis tähendab, et midagi on väga valesti läinud.

Filmimaailm teab aga mitmeid juhtumeid, kus eeldatav hitt-film on viimasel hetkel kuumalt ajalt eemaldatud.

Roheline Vapsik (The Green Hornet)

Pidi kinolinale jõudma: juuli 2010

Jõudis vaatajate ette: jaanuar 2011

See oli isegi tark liigutus, sest 2010. aasta suvel alustasid kinodes mitmed hittfilmid, mille vastu oleks „The Green Hornet" hätta jäänud. Tootmine maksis 120 miljonit, tagasi teeniti peaaegu 100 miljonit.

Mina, Frankenstein (I, Frankenstein)

Pidi kinolinale jõudma: algselt veebruaris 2012, siis septembris 2013

Jõudis vaatajate ette: jaanuar 2014

Filmistuudio Lionsgate and Lakeshore ei teadnud, mida toodetud filmiga peale hakata. Ka siin leiti end konkureerimas võimsate filmidega ning kardeti oma teosega välja tulla. Ei teatud isegi, kas nimetada film action- või õudus-kategoorias. Tootmine läks maksma 65 miljonit, sisse tõi see 19 miljonit.

Jack Ryan: Variagent (Jack Ryan: Shadow Recruit)

Pidi kinolinale jõudma: november 2013

Jõudis vaatajate ette: jaanuar 2014

Kevin Costner, Kiera Knightley ja Chris Pine moodustasid selle filmi selgroo. Tootjagi vana hea Paramount Pictures. Teisedki tegijad filmi juures olid suured tegijad. Filmil endalgi ei olnud spetsialistide sõnul viga midagi, aga selle ajastus, „kuum Oscari-eelne aeg" osutus selliseks, kuhu film siiski sobinud ei oleks. See oleks olnud paslik just suviseks hitiks, aga Paramount tegi vea ja otsustas selle ära raisata talvel. 60-miljonilise eelarve juures teenis see tagasi 50 miljonit.

Monumendimehed (The Monuments Men)

Pidi kinolinale jõudma: detsember 2013

Jõudis vaatajate ette: veebruar 2014

See George Clooney film ei jõudnud lihtsalt detsembrikuuks valmis, eriefektid vajasid lihvimist. Clooney palus Paramount Pictures'ilt lisaaega, mida ta pika punnimise peale ka sai. Seda peeti tõsiseks Oscari-kandidaadiks, just seetõttu otsustati see detsembris vaatajate ette tuua. Filmistuudio ei soovinud aga oodata ning nii linastus see esmakordselt veebruarikuus ning tõi kinodes sisse 78 miljonit dollarit. Eelarve oli 70 miljonit. Kui palju mõjutas filmi edasilükkamine siin selle poolt sisse toodud rahasummat, ei oska keegi hinnata.

Filmistuudiod viskavad niisiis sellised filmid, millega nad mdagi peale ei oska hakata või mida enam edasi lükata ei soovita reeglina aasta algusesse. See ei tähenda aga, et need filmid ka tegelikult halvad on. Maitse üle ju teadagi ei vaielda.

„Jupiteri tõusule" sai tõenäoliselt saatuslikuks eelnevalt tehtud publiku-uuring, mille tulemused olla olnud kohutavad.