Swedbank ähvardab tõmmata oma tegevused Lätis koomale, kui peaks läbi minema Läti peaminister Valdis Dombrovskise pakutud plaan piirata kodulaenu võtnute vastutuse määra tagatisvara väärtusega, kirjutab Financial Times.

Swedbanki asepresident Thomas Backteman ütles, et Läti rikub rängalt Euroopa õigust ja sunnib panka ümber hindama oma tegutsemist Lätis.

„Kui need ettepanekud peaksid läbi minema, on meil väga keeruline jätkata Lätis laenutegevust,“ vahendab Financial Times Backtemani sõnu. Backteman kahtles samas, et Läti uus kava saab seaduseks, tema sõnul võib seda vaadata läbirääkimistaktikana Läti ja rahvusvaheliste doonorite vahel.

Eelmisel nädalal teatas Läti peaminister Valdis Dombrovskis, et on andnud käsu ette valmistada seaduseelnõu, mille üheks osaks on ka kodulaenajate vastutuse määra muutmine. Financial Times kirjutab, et nüüd teatavad Läti võimud, et tegu on siiski algusjärgus oleva ideega, mille üheks osaks on kodulaenu võtnute olukorra kergendamine.

Sõltuvalt sellest, kuidas kava läbi läheb (kas näiteks tagasiulatuvalt või ainult uute laenude osas) võib see aga kaasa tuua suuri kaotusi nii Swedbankile kui ka SEB-le. Financial Times lisab samas, et Skandinaavia pangad on tugevdanud oma bilansse ja suurendanud omakapitali, tehes niimoodi ettevalmistusi ka kõige mustemaks stsenaariumiks – euros nomineeritud laenude maksmata jätmiseks kui Läti peaks devalveerima. 

Swedbanki Tier 1 kapital ongi kerkinud 12,1%-ni, see on väga kõrge omakapitali määra näitaja Euroopa pankade seas. „Rootsi pangad on Lätis küll suured, kuid selle järgi milline on nende äri suurus mujal, võib öelda et situatsioon (Lätis) on juhitav,“ ütles Rootsi keskpanga juht Stefan Ingves eelmisel nädalal.