Inspektsiooni kommunikatsioonijuht Malle Aleksius ütles arileht.ee-le, et inspektsioon ei kontrolli kõiki fondivalitsejaid, vaid eelkõige neid, kelle puhul võib olla põhjust kontrolli teostada. Täpsemalt ei saanud ta aga menetluste käiku avalikustada.

„Igat teist finantsasutust puudutab see erineval moel, sest huvide konflikt võib realiseeruda erineval viisil,“ ütles ta vastuseks küsimusele, mil moel Swedbanki puhul esile kerkinud puuduliku sise-eeskirja küsimus võiks mõjutada või puudutada teisi fondivalitsejaid. „Meie järelevalve teemaks sel aastal ongi huvide konfliktid ja sise-eeskirjad on selle üks osa.“

Pangaliidu juht Aivar Rehe kinnitas, et kuigi tal endalgi on Swedbanki investeeringutegevuses ilmnenud seaduserikkumiste kohta piiratud info, jälgivad pangad protsessi kõrvalt ning analüüsivad seda.

„Need otsused ei mõjuta otseselt teisi pankasid. Tegemist on ikkagi kahe subjekti vahelise protsessiga,“ rõhutas Rehe.

„Aga kuna me oleme üks osa süsteemist, siis ei ole õige öelda, et pangad, kaasa arvatud Sampo pank jätab teema tähelepanuta. Loomulikult püütakse läbi jooksnud info põhjal iseenda jaoks ära kaardistada õrnad kohad. Huvide konflikti teema ei ole panganduses võõras teema. Teine teema on pangasaladus ja kolmas teema on usaldus. Need on kolm teemat, mille keskel me iga päev töötame ja ma arvan küll, et pangad, kes selles protsessis ei olnud osalised, analüüsivad ja töötavad selle infovoo sees.“

Esmaspäeval teatas finantsinspektsioon, et on tuvastanud Swedbanki investeeringutegevuses ilmse huvide konflikti ja seeläbi võimaliku pensionikogujate varalise kahju.

Finantsinspektsiooni poolt läbi viidud menetluse järeldustest tulenes, et investeerimisfondides kasutusel olnud sise-eeskiri huvide konflikti vältimiseks ei olnud piisavalt selge ja detailne. Antud sise-eeskiri puudutas fondivalitseja Swedbank Investeerimisfondide poolt hallatavate fondide investeeringuid teistesse enda hallatavatesse fondidesse.

Pärast eilset kohtumist finantsinspektsiooniga oli pank "avalikkuse usalduse taastamise” huvides nõus klientidele kahju hüvitama.