Eesti ettevõtete finantsjuhtide roll on viimastel aastatel arenenud suurema strateegilise kaasatuse suunas, näitab PWC sel aastal tehtud uuring. Varasemast suurem osalemine ettevõtte juhtimises eeldab ka põhjalikumat finants- ja mittefinantsandmete analüüsi ning selle juhtkonnale kättesaadavaks tegemist.

Sarnaselt sellega, mis ilmneb Prantsusmaal ja Tšehhis korraldatud uuringutest, muutub ka Eesti finantsjuhtide roll ettevõttes peamisest tugifunktsiooni pakkujast pigem äripartneriks olemise poole. Seega on finantsjuhtide ülesanne lisaks muule ka suurendada ettevõtte strateegilist väärtust.

Finantsjuhtide rolli muutumise on osalt põhjustanud laiem finantsfunktsiooni komponentide sisseostmine (nt nõuete menetlemine) ning finantsosakonna üldfunktsioonide laienemine.

Teine märkimisväärne suundumus viib andmete põhjalikuma analüüsi poole, mis leiab rakendust ettevõtte tulemuslikkuse juhtimises ning aruandluses. Eesti finantsjuhtide seas populaarsemad tulemuslikkuse juhtimise meetodid on tasakaalus tulemuskaart (ingl balanced scorecard), tegevuspõhine kuluarvestus ning võrdlev analüüs (ingl benchmarking). Viimati nimetatu eeldab nii analüütilist võrdlust turu trendide ja sektori liidrite parimate kogemustega kui ka ettevõtte siseanalüüsi. Võrdlevas analüüsis organisatsioonisisestele näitajatele keskendumine on Eesti finantsjuhtide sõnul tähtis, sest andmed on sel puhul lihtsamini kättesaadavad ja omavahel võrreldavad ning seeläbi saadakse usaldusväärsemad tulemused.

Aruandluse puhul on vajadust põhjalikuma andmeanalüüsi järele näha ka kasvavast huvist mittefinantsilise informatsiooni vastu, kuigi selle põhjustavad peamiselt regulatiivsed nõuded (nt keskkonnainformatsiooni avaldamine). Lisaks saab üha olulisemaks juhtkonna tarbeks finantsandmete tõlgendamine, mitte pelgalt nende jagamine.

Vastukäivad sihid

Siin peitub ka oht ettevõtte juhtimisele. Ühelt poolt avaldavad kiiresti muutuvad äritingimused survet lühendada raporteerimise tähtaegu. Teisalt aga valitseb vajadus kvaliteetsema ja sisukama aruandluse järele, mille saaks luua põhjalikuma andmeanalüüsiga. Need osalt vastukäivad sihid võivad omakorda põhjustada juhatuse aruannetes olevate andmete kvaliteedi langust ning seeläbi ohustada ettevõtet võimalike halbade juhtimisotsustega.

Kokkuvõtteks võib öelda, et finantsjuhtide roll muutub strateegilisemaks, pakkudes rohkem aruandluse taga peituvat analüüsi ning olles seeläbi rohkem kaasatud juhtkonna tasandil otsuste tegemisse. Samas ei tohi ettevõtted unustada ka andmete kvaliteedi ning aruandluse selguse olulisust.

Iga kuu kolmandas Ärilehes kirjutavad juhtiva ärikonsultatsioonifirma PricewaterhouseCoopers konsultandid.