Valitsused, keskpangad ja vasakpoolsed majandusteadlased juhivad finantsrepressioonid järgemisele tasemele – sõjani sularaha vastu.

Näiteks on idee sularaha keelustamisest populaarne Harvardi õppejõudude Kenneth Rogoffi ja Larry Summersi seas. Viimasel ajal on vaatega ühinenud saksakeelses piirkonnas saksa ekspertide nõukogus istuv Peter Bofinger.

Liikumine kogub jõudu, kuna keskpangad on viinud intressimäärad negatiivseks. Kui negatiivsete intressimäärade keskkond veelgi süveneb, võib see viia hoiustajate reaktsioonini, kus hoiustajad tühjendavad oma pangakontod ja võtavad välja sularaha. Popiks võib muutuda sularaha kogumine vastandina pangas raha kogumisele. Halvemal juhul võib see viia pankade raskusteni. Sularaha keelustamisega saaks sellist kodanike käitumist piirata.

Taanis on ei ole enam restoranid, tanklad ja väiksemad poed kohustatud aktsepteerima sularaha. Taani keskpank on teada andnud, et 2016. aastast lõpetataks pangatähtede ja müntide valmistamine. Seevastu keelab Prantsusmaa alates sügisest üle 1000 eurosed sularahamaksed. Sellist praktikat harrastab juba Itaalia. Isegi liberaalse Euroopa südames Šveitsis peaks keelatama rahapesu kontrolli alampiirist (100 000 franki ehk 96 600 eurot) suuremad sularahaarveldused, kuid see seadus ei ole veel jõustunud.

Akadeemilistes ringkondades arutatakse sularaha ja kontol oleva raha vahetuskursi sisseviimises, perioodilise sularaha maksustamises negatiivse intressimäära ulatuses või isegi sularahaarvelduste keelustamist.

Inimestele tähendab see, et ei tasu enam tulevikusoovideks raha säästa. Kui süsteem jõustub, peaksid inimesed arvestama perioodiliste raha vähendamistega, mis hakkaksid täitma „häid eesmärke“.

Vabaduse piiramine

Sularaha kaotamine viiks rahatehingute riigi poolse totaalse järelevalveni. Tekivad küsimused andmete turvalisuse osas.

Kaoks põhimõte – raha annab vabaduse.

Lisaks sularahale tuleks keelustada ka kulla omamine, vastasel korral tõrjuks hea raha kuld välja halva riigiraha. Kulla keelustamine võiks tuua kaasa teiste vahetusvahendite kasutusele võtuni – sigaretid, ehted, sooduskupongid või teised vääringud.

Boefinger ütles usutluses saksa ajakirjale Der Spiegel, et kõige parem oleks, kuid sularaha keelustataks üheaegselt euroalal (ka Eestis), USAs, Suurbritannias ja Šveitsis. Alanud on sõda sularaha vastu.