Lepe suurendab Põhja- ja Baltimaade regiooni riikide valmisolekut tegeleda võimalike piiriülese finantsstabiilsuse ohtudega. Ühtlasi asutati kõnealuse koostööleppega esimene piiriülene finantsstabiilsuse grupp Euroopas, teatas finantsinspektsioon.

„Põhjamaade ja Balti riikide vaheline finantsalane seotus nõuab järjest tihedamat finantsstabiilsuse alast koostööd. Jõustunud koostöökokkulepe loob aluse tugevamaks koostööks finantskriiside ennetamisel, haldamisel ja lahendamisel. Lepingu allkirjastamisega suurendavad Põhjamaade ja Balti riikide ministeeriumid, keskpangad ja järelevalveasutused oma valmisolekut tulla toime probleemidega piiriüleselt tegutsevates pankades. Põhja- ja Baltimaade ametiasutused on esimesed, kes rakendavad lepingu allkirjastamisega juunis 2008 sõlmitud Euroopa Liidu koostöökokkulepet piiriülese finantsstabiilsuse kohta,“ märgitakse teadaandes.

Kõnealune leping ei ole riikide jaoks õiguslikult siduv. Leping loob alused teabe jagamiseks ja teabevahetuse koordineerimiseks eesmärgiga vähendada finantskriiside levikut üle riigipiiride ja suurendada võimalusi tõhusaks kriiside haldamiseks, et tagada finantssüsteemi ladus toimimine võimalikus kriisiolukorras. Leping ei puuduta otseselt siseriikliku iseloomuga finantsprobleeme.

Koostöökokkuleppe rakendamiseks on ellu kutsutud Põhjamaade ja Balti riikide piiriülene finantsstabiilsuse grupp. Grupi eesistuja vaheldub, selle esimeseks eesistujaks on Taani majandusministeerium.