Tallinna börs lõi päeva käiberekordi

Tallinna Väärtpaberibörsi ja börsi vabaturu kogukäive oli teisipäeval 84,7 miljonit krooni, mis on börsi ajaloo suurim päevakäive.

Senine börsisüsteemi käiberekord pärines eelmise aasta 27. novembrist, mil päeva kogukäive oli ligi 84 miljonit krooni. Teisipäeval olid börsil käibelt enimkaubeldud Hansapanga aktsiad 23,5 miljoni krooniga, millele järgnesid 20,7 miljoni krooniga ühispanga ja 10,4 miljoni krooniga Hoiupanga aktsiad.

TALIBOR-i noteerimisse uus pank

ühispanga ja Põhja-Eesti Panga (PEP) ühinemisel tuleb Eesti Pangal rahaturu intressimäärade TALIBOR ja TALIBID noteerimiseks PEP-i asemele kaasata uus kommertspank.

Eesti Panga finantsturgude osakonna juhataja Valdur Laid ütles, et ühinemislepingu jõustumisel langetab keskpank otsuse bilansimahust ja turuosast lähtuvalt. "Midagi ootamatut ei tule," lisas Laid. Novembri lõpu seisuga oli bilansimahult kuues kommertspank Eestis Forekspank. Hansapanga intressitoodete ja -riskide osakonna juhataja Erkki Raasuke ütles, et iga nõrgem pank sisaldab rohkem krediidiriski, mistõttu hakkab tuleviku TALIBOR ilmselt rohkem sisaldama krediidiriski marginaali.

Forekspanga puhaskasum 46,5 miljonit

Eesti Forekspanga möödunud aasta auditeerimata puhaskasum on 46,5 miljonit krooni.

Forekspanga detsembri puhaskasum oli 6,7 miljonit krooni. Forekspanga 1995. aasta puhaskasum pärast Raepanga liitmist oli 13,5 miljonit krooni, mis teeb kasumi kasvuks möödunud aastal 244 protsenti. Forekspanga bilansimaht oli detsembri lõpus 1,477 miljardit krooni, suurenedes kuuga 16,5 protsenti.

Bilansi kasvu allikateks olid panga teatel eelkõige klientide nõudmiseni deposiitide suurenemine 31,6 protsenti ja tähtajaliste deposiitide suurenemine 12,1 protsenti. Panga varade poolelt kasvasid laenuportfell 22,9 ja aktsiaportfell 9,9 protsenti. Eelmise aasta jooksul kasvas panga bilansimaht 758 miljonit krooni ehk 105 protsenti. Forekspank avaldab kontserni kasumi ja ärimahtude prognoosid tänavuse aasta kohta järgmise nädala jooksul.

Hüvitusfond sai juhatuse

Hüvitusfondi nõukogu nimetas ametisse fondi viieliikmelise juhatuse ja juhatuse esimehe. Hüvitusfondi juhatuse esimeheks sai varasem tegevdirektor Arle Mölder.

Juhatuse liikmeteks nimetas nõukogu investeeringute divisjoni direktori Kalev Raidjõe, finantsdivisjoni direktori Andres Männarti, turundusdivisjoni direktori Allan Sombri ja administratiivdivisjoni direktori Allan Tohvi. Kõik juhatuse liikmed kuulusid varem Hüvitusfondi tegevjuhtkonda. Hüvitusfondi juhatus loodi juhtimisorganina vastavalt mullu 11. septembril vastu võetud Hüvitusfondi seadusele, teatas fond.

Baltic News Service