Investeerimisfondid kaotasid ka novembris

Madalseis aktsiaturgudel tõi Eesti investeerimisfondidele ka novembris kaotuse; positiivse tootlusega olid viimasel kuul ainult rahaturufondid.

Novembris teenisid lisa Hoiupanga, Hansapanga, ühispanga ja Tallinna Panga rahaturufondid. Kolmandat kuud järjest oli suurim kaotaja äripäeva Indeksi Fond, mille tootlus oli 658,4 protsendiga negatiivne. Aastases arvestuses jätkas parimana Talinvesti Aktsiafond, mille aastane tootlus oli 77,4 protsenti. Kinnist tüüpi fondidest kaotas 30 päeva arvestuses kõige rohkem Erastamise Investeerimisfond Milleenium, mille tootluseks kujunes -426,5 protsenti. Aastases arvestuses tõusid esikohale Eesti EVP Investeerimisfond, mis on aastaga teeninud 77,9 protsenti lisa.

Eesti krooni kattevara kahanes 4,2 protsenti

Eesti krooni kattevara moodustas novembri lõpul 9,656 miljardit krooni, kahanedes kuu jooksul 4,2 protsenti.

Krooni kattevara kogumahtu vähendas vahetatava välisraha kogumahu mõningane vähenemine. Alates aasta algusest on Eesti krooni kattevara kasvanud 21,4 protsenti.

Eesti Panga kuld ning valuutareservid moodustasid novembri lõpus 9,626 miljardit krooni, kahanedes kuuga 4,2 protsenti.

Hansapank võib alandada emissiooni hinda

Hansapank kutsub tõenäoliselt kevadel kokku aktsionäride üldkoosoleku, et alandada kavandatud aktsiaemissioonis väljalastavate aktsiate miinimumhinda.

Panga intressitoodete ja finantsriskide osakonna juhataja Erkki Raasukese sõnul soovib Hansapank algselt 1997. aasta lõppu kavandatud aktsiaemissiooni läbi viia järgmise aasta kevadel.

Hansapank kavatses sel aastal läbi viia avaliku aktsiaemissiooni, müües rahvusvahelistel turgudel 5,5 miljonit täiendavat aktsiat. Panga aktsionäride koosolek kinnitas oktoobris emissiooni hinnaks mitte vähem kui 205 krooni aktsia kohta.

äripanga tulevik tume

Eesti väikseima kommertspanga Tallinna äripanga tulevik on endiselt lahtine, sest pank on ikka madalalt kapitaliseeritud. äripanga omavahendid moodustasid panga enda andmeil novembri lõpus 62,138 miljonit krooni, mis on ligi 13 miljonit krooni vähem, kui jaanuari algusest jõustuv 75 miljoni krooni suurune omavahendite normatiiv.

Panga nõukogu liige ning väikeaktsionär Viljar Veskiväli ütles, et tõenäoliselt suurendab panga aktsiakapitali Valgevene ettevõte nimega Bem-Mark. Bem-Mark on Valgevene Taganrovi katlatehase Eesti esindus.

Sealiha hind on maailmatasemel

Taani põllumajandusministeeriumi Saaremaa liha- ja piimatööstust konsulteerivad spetsialistid avaldasid imestust sealiha kokkuostuhindade üle Eestis, mis nende kinnitusel olevat maailma kõrgeimad.

Saaremaa liha- ja piimatööstuse sealiha kokkuostuhind on praegu 27 krooni kilo. Taani farmer saab Eesti kroonides sealiha kilost 19 krooni tingimusel, et liha taisisaldus on vähemalt 57 protsenti.

Hansapank vallandas tipplaenuametniku

Hansapank vallandas möödunud nädalal ühe laenuosakonna kõrge ametniku, kes oli võtnud laenusoovijatelt altkäemaksu.

Hansapanga sisekontrolli osakonna ülem Aivo Adamson ütles, et ametkondlik juurdlus on ametniku süü tõestanud.

Pärnu saab eraelektrijaama

Lähipäevil kantakse äriregistrisse AS Pärnu Elektrijaam, mille loomise eesmärk on Pärnusse elektrijaama ehitamine, kirjutab Pärnu Postimees.

Pärnu Elektrijaama omaniku Kalev Prangli sõnul on jaama rajamine Pärnusse võimalik, sest seal pole lastud soojavõrkudel laguneda ja kergekäeliselt elektriküttele üle mindud. Praegu peab loodav firma juba läbirääkimisi Eesti Gaasiga, Tootsi turbatootjatega ja Pärnu elektrivõrkudega, ütles Pärnu abilinnapea Erni Metsal.

Air Cargo Estonia asutas tütarettevõtte Lätis

õhukaubavedude organiseerija Air Cargo Estonia avab esmaspäeval Riia lennujaamas tütarfirma Ace Logistics SIA büroo.

"Vastloodud ettevõtte tegevusalaks on rahvusvaheliste kaubavedude organiseerimine," ütles ettevõtte müügijuht Vallo Arumäe. Arumäe sõnul oli Läti tütarettevõtte asutamise ajend soov pakkuda oma teenuseid üle kogu Baltikumi, mida enamik välisfirmasid vaatleb ühise turuna.

Reuters/AP/ETA/Baltic News Service/EPL