Järgneb Danske Capitali nooremportfellihaldur Roman Migunovi arvamus: 

Mõni nädal tagasi korraldas CNBC koostöös Institutional Investors‘iga iga-aastast suure kaliibriga investeerimiskonverentsi “Delivering Alpha“. Ürituse raames jagavad USA väljapaistvamate riskifondide juhid ja suurimad investorid oma parimaid investeerimisideid. Kuna osalejate valduses olev varade maht on ligikaudu 2,3 triljonit dollarit, siis nende otsused ei jää finantsturgudel tähelepanuta.

Mõned fondijuhid nagu Richard Perry ja Marc Lasry näevad võimalusi probleemides vaevleva Euroopa võlaturul, kuna sealsed riskipreemiad on väga kõrged. Nathan Sandler, Leon Cooperman ja Bill Ackman on positiivselt meelestatud aktsiaturgude suhtes ning näevad selles varaklassis arvukalt atraktiivseid võimalusi. Konverentsil osalevate fondijuhtide investeerimisnõuanded on võetud kokku alljärgnevas tabelis.

Tabel 1. 2012 “Delivering Alpha” konverentsi kokkuvõte

Juhiksin tähelepanu sellele, et konverentsil osalejad ei tegele pelgalt oma teenuste/toodete reklaamiga, vaid edastavad ka tähendusrikkaid nägemusi finantsturgudest. Eelmise aasta septembris toimus sama konverents, kus mitmed varahaldurid jagasid rahapaigutamise mõtteid, mis tagantjärgi vaadates osutusid vägagi kasumlikuks (vt. tabel 2). Antud nimekirjas on minu huviorbiidis aastaid püsinud miljardärist varahaldur Leon Cooperman, kes on investeerimismaailma üks säravamaid isiksusi ning kui see mees räägib, siis analüütikud üle maailma kuulavad.

Tabel 2.  “Delivering Alpha” 2011

Nii mullusel kui ka selle aasta konverentsil on Cooperman’i sõnum sama – aktsiad on eri varaklasside lõikes parim valik. Juunis antud intervjuus ajakirjale Bloomberg Markets oli ta seisukohal, et aktsiad on jätkuvalt alahinnatud ja nägi lähitulevikku optimistlikumas võtmes välistades retsessiooni võimalust USA-s. Ajal, mil seda intervjuud tehti, näitasid aktsiaturud tugevat langust ja üldine investorite meelestatus oli negatiivne.

Paari kuuga on riskivarad pöördunud tõusule ja makro-riskifondid on lõpetanud Euroopa aktsiate vastu panustamise (s.t. lühikeseks müügi) ning hakanud neid hoopistükis ostma. Tegelikult on aset leidnud lausa erakordne lühikeste positsioonide sulgemine, mille sarnast pole nähtud alates 2009 aasta aprillist, millele toona järgnes 35%-line ralli Euroopa-põhistes aktsiates. Bloomberg’i artikli kohaselt on  hiljutisest turgude tõusust hoolimata paljud fondid riskitasemelt siiski alakaalus ja seda eriti aktsiates.

Eks aeg näitab, kui edukaks osutuvad Cooperman’i ja teiste konverentsil osalejate seekordsed investeerimisnõuanded ning kas ka järgmine aasta tasub suurinvestorite ideedel silma peal hoida.