Sajad investorid on Envestioga seoses pöördunud politsei- ja piirivalveameti poole. „Politseile on tänaseks laekunud väga palju pöördumisi inimestelt, kes on Envestio investeerimisplatvormil oma raha kaotanud. Suurem osa pöördumisi on tulnud inimestelt teistest riikidest, kuid on ka Eesti kannatanuid," ütles keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude büroo juht Leho Laur. „Töötame hetkel avaldusi läbi ja suhtleme tihedalt ka teiste Eesti uurimisasutustega, kelle poole on pöördutud, et kõik avaldused kokku koondada. Teame, et inimesi, kes oma raha platvormile paigutasid on rohkem, mistõttu võib pöördumiste arv veel suureneda."

Ühisrahastusplatvormi Envestio veebileht lakkas töötamast 21. jaanuaril. Platvorm pakkus ettevõtetele laene, millesse investorid said oma raha investeerida. Tootluseks lubati kuni 22 protsenti aastas. Envestio kodulehel seisis enne selle sulgemist, et platvormil on üle 13 000 investori ja intressidena on välja makstud enam kui 2,3 miljonit eurot. Kokku oli investeeritud 30,8 miljonit eurot.

Laur sõnas, et esmane eesmärk on selgitada välja, kas portaali sulgemine oli tingitud investeerimisega seotud riskide realiseerimisest või kelmusega ehk platvormi loomise eesmärk oli algusest peale inimesi petta. „Samuti on tähtis tuvastada isikute ring, kes on platvormiga seotud ning kas võimalik kuritegu pandi toime Eestis või mõnes teises riigis. Tegemist on menetlusega, kus on palju osapooli ning kindlasti teeme uurimises ka rahvusvahelist koostööd," märkis ta.

„Platvormi kaudu investeeringu teinud inimesi huvitab esmajärjekorras raha tagasi saamise võimalus. Keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude büroo teeb endast kõik oleneva, et välja selgitada rahade liikumine. Üldjuhul on rahvusvaheliste kelmustega paraku nii, et kurjategijad liigutavad laekunud raha kiiresti erinevate pangakontode vahel, kuni see viimaks sularahas välja võetakse. Seetõttu on võimalus see raha tagasi saada väga väike," lisas Laur.

2018. aasta veebruaris asutatud Envestio SI OÜ on registreeritud aadressile Rännaku puiestee 12, kuhu on sisse kirjutatud ligi 700 ettevõtet. Firma omanikuks on Läti ettevõte SIA Marlin Invest, mis on asutatud mullu märtsis. Envestio 2018. aasta bilansimaht oli 5,4 miljonit ja kasum 97 000 eurot.

Envestio kadus analoogse platvormi Kuetzal tuules, mis lõpetas tegevuse 12. jaanuaril. Kuetzali osas alustati kriminaalmenetlus ülemöödunud nädalal.

Envestio probleemid said alguse eelmise aasta lõpus. Detsembri alguses teatas platvorm, et ettevõtte on ära ostnud Saksamaa investor Arkadi Ganzin, kellel on varasem kogemus panganduses. Samuti asus firmas tööle uus operatsioonijuht Eduard Ritsmann.

Pärast uute inimeste pildile kerkimist muutusid investorid murelikuks ja hakkasid platvormilt raha välja võtma. Envestio reageeris sellele jaanuari keskel ja teatas, et ühisrahastusturul tekkinud paanika tõttu võtab Ritsmannilt ametikoha üle eelmine operatsioonijuht Jevgeni Kukin. Ritsmann pidi jätkama müügijuhina.

Envestio rõhutas, et nende platvormi ja Kuetzali vahel ei tohiks paralleele tõmmata, sest Envestios töötavad professionaalid ja ettevõte on maksetega korrektselt tegutsenud.

Nädal hiljem ehk 21. jaanuaril Envestio veebilehte enam polnud.

PPA sõnul pole hetkel alust arvata, et Envestio SI OÜ ja Kuetzal OÜ on omavahel seotud.

Eesti elanikud saavad avalduse esitada politsei kodulehel. Välismaalt saab avalduse esitada kirjutades ppa@politsei.ee ning kirjeldades asjaolusid võimalikult täpselt, muuhulgas märkides ka oma kontaktandmed, kahjusumma, tehingute kuupäevad, juhtunu kirjelduse jm.