Viimasel kuul on mitmetes lehtedes ilmunud kuulutused, mis pakuvad võimalust sõita Soome murakale. «Tänavu lootust väga heale saagile (ligi 6 eurot kilogramm),» seisab ühes neist.

Kuulutustes antud telefonidel vastavad mehed ja firmanimi viitavad otseselt sellele, et tänavused metsamarjareiside korraldajad on väga lähedalt seotud firmaga Asplund, kes mullu viis mitusada eestlast Soome tühjadesse marjametsadesse.

Korralikku teenistust lootnud inimestel puudus raha omal käel kojutulekuks ning viimases hädas palus osa neist Eesti saatkonnalt kojutulemiseks abi.

Toona süüdistas firma luhtunud marjareisides Soome poolt, kes ei hoiatanud ikalduse eest.

Tänavustes kuulutuses antud numbril vastanud mees nimetas end Mati Miiluseks ja ütles, et esindab firmat Lapisport. Firma asub Tartus samas kontoritoakeses, kus mullu paiknes Asplund.

Miiluse kinnitusel on esimene marjuliste grupp reedel teele asumas ning sinna enam juurde registreeruda ei saa.

Minuti pärast mees siiski parandas end, pakkudes võimalust, et kui hiljemalt neljapäeval, s.o kohe samal päeval marjareisi eest 5000 krooni raha ära maksta, saab veel kaasa. Soome minejaid on praegu 32 inimest ning minnakse 1-3 kuuks.

5000 krooni eest tagab firma reisijale edasi-tagasi laevapiletid Soome, bussisõidu polaarjoone läheduses asuvatesse marjapiirkondadesse ning kogu Soomes olemise ajal hommikul ja õhtul bussisõidud marjametsa ja tagasi.

«Murakaid on. Mustikat on väga palju. Muraka hind on 6-8 eurot (94-125 krooni),» kinnitas Miilus. «Lootust on tõesti. Võrreldes eelmise ja üle-eelmise aastaga on tõesti hea saak.»

Sootuks vastupidist väitis ajalehele Lõuna-Soome suurim metsamarjade kokkuostja Taisto Illikainen, kes soovitab teenimislootuses eestlastel Soome marjule tulemata jätta.

«Aasta tuleb kehv, eelmine aasta oli kehv, aga tänavune tuleb veel hullem. Oleme küsinud igalt poolt, nii korjajate kui kokkuostjate käest, kõik ütlevad, et äärmiselt vilets seis. Võib-olla mustikaid tuleb augusti alguseks,» ütles Illikainen.