Lapsevanemate sõnul peab näiteks kartulikrõpsupaki ostmise üle lastega poes käies tõsiselt vaidlema.

“Krõpsupakkides on sees need tasod või käpsid, mille kogumine on õudselt popp ning mida iga hinna eest ostma peab,” lausus 11-aastase lapse ema Kaire. “Ükski kord ei saa poes vaidlemata käidud.” 9-aastase poja isa Ingvar tunnistas, et nende perekonnas valitseb korgi- ning kogumismängude hullus.

##“On alatu võte lapsi mänguasjadega meelitada,” lausus Tallinna Pedagoogikaülikooli reklaami ja meedia osakonna juhataja Tiina Hiob, kelle sõnul ühiskond üldiselt sellistesse asjadesse hästi ei suhtu. “Näiteks Lays’i slogan ütleb, et võida sõpru, kuigi tegelikult müüakse selle abil rämpstoitu. Mina ise suhtun sellistesse võtetesse negatiivselt.”

Coca-Cola Balti Jookide AS-i avalike suhete juht Kerttu Olmann-Mõis ütles, et lisaks paljudele teistsuguse mehhaanikaga kampaaniatele on Coca-Cola Company toodete müügil olnud Eestis kampaania, mille puhul spetsiaalpakendis 4 x 2 liitri Coca-Cola ostja sai kaasa väikese mudeli Chrysleri PT Cruiserist. Seetõttu, et sellesama kampaania peavõiduks oli päris PT Cruiser. Kampaania toimus eelmise aasta jõulude ajal.

Samas pole Olmann-Mõisa sõnul ettevõtte müügikampaaniad suunatud lastele, vaid toodete põhisihtgrupp on 15–29-aastased.

“Veelgi enam, meie telereklaami põhifookuses on hoopiski inimesed vanuses 20–29 aastat,” lausus Olmann-Mõis.

Tema sõnul viib ettevõte enne kampaania algust üldjuhul läbi tarbijauuringu. “Kuna rahvusvaheliselt kokkulepitud, nn

ESOMAR-i uuringute eetikakoodeks näeb ette, et arvamust (ilma vanema nõusolekuta) ei küsita noorema kui 15-aastase inimese käest, siis seegi räägib enda eest.”

Olmann-Mõis märkis, et peamiselt korraldab ettevõte loosimiskampaaniaid, kus võitjad selguvad loosi teel. Nagu näiteks hetkel käimasolev kampaania, kus inimeste vahel, kes on saatnud ettevõttesse Coca-Cola, Coca-Cola Lighti, Fanta või Sprite’i etiketid, loositakse iga nädal välja 10 telerit ja 10 MP3 mängijat.

Tiina Hiob ütles aga, et just mitmesugustes kogumiskampaaniates, nagu seda teevad näiteks Coca-Cola ja Lays, kasutatakse ära lapsele iseloomulikke omadusi, näiteks kergeusklikkust. Hiobi sõnul pööratakse üldse Eestis veel vähe tähelepanu lastele suunatud reklaamile.

“Näiteks Rootsis tahetakse lastele suunatud reklaam sootuks keelata.”