Firmadel on vähe infot selle kohta, mis toimub tööjõuturul.

Fontes Konsultatsioonide korraldatud uuringust selgus, et peamiseks probleemiks palgapoliitikas peetakse info nappust tööjõuturul toimuva kohta, ütles projektijuht Mart Kirsipuu.

Veel on firmadel probleemiks tööpanuse hindamine ja tulemuspalga objektiivne maksmine. Samuti teeb muret jäik palgapoliitika.

Elukalliduse kiiret tõusu ning sellest tulenevat rahulolematust töötasuga, töö hooajalisust, suuri palgakõikumisi ja kuulujutte "X firmas makstakse..." peetakse probleemiks veerandis vastanud firmadest.

80 protsendil uuringus osalenud ettevõtetest on välja töötatud palgapoliitika põhimõtted, kuid seda erineval tasemel. Enamusel ettevõtetest on olemas kirjalik palgapoliitika või juhtkonna suuline kokkulepe töötasude maksmise kohta.

Uuringu andmetel on suurim kõikumine palgakulude ja kogukulu suhtes müügifirmades. Järgnevad pangandus ja tootmine. Viimane selles reas on toiduainetööstus, kus palgakulude suhe kogukuludesse on 15 protsenti.

Selgus, et enamikus ettevõtetes korrigeeritakse palku kord või kaks aastas. 20 protsendis vastanud firmadest tõsteti palka viimati tänavu jaanuaris; 15 protsendis firmadest mullu oktoobris.

üldist palgatõusu prognoositakse järgmiseks aastaks 15 protsendis ettevõtetes. Ettevõttes plaanitakse palka tõsta keskmiselt 10-15 protsenti.

Uuringust selgus, et palkade muutumise otsustab enamjaolt tegevjuht või juhatus.

Palka tõstetakse enamasti koos üldise palgatõusuga ja kindla skaala järgi. Lisaks regulaarsetele palgakõrgendustele on juhuslikke 22 protsendis ettevõtetest. ülemuse äranägemise järgi toimub palgatõus 18 protsendis firmadest.

Palkade korrigeerimist mõjutab kõige rohkem ettevõtte edukus. Järgmised seda mõjutavad tegurid on tööjõuturu surve, võrdlusgrupi muudatused ja läbirääkimised töötajatega.

Uuringu andmetel on individuaalsete saavutuste hindamiseks süsteem välja töötatud 46 protsendil ja premeerimise plaan 37 protsendil ettevõtetest.

Tulemuspalka maksab 60 protsenti uuringus osalenud ettevõtetest. Töödegruppidele makstakse tulemuspalka eri alustel. Tipp- ja keskastme juhtidele makstakse põhiliselt kasumi, müügipersonalile käibe ja tootmispersonalile tootmise põhjal.

Uuringus osales 97 ettevõtet, neist 55 olid Tallinnast, 20 Pärnust, 15 Tartust ja 7 Haapsalust.

ETA