Viatax müüb võtmed kätte põhimõttel toimivat teenust, mida teised firmade kolijad Viataxi juhi Jörgen Laumetsa sõnul Eestis ei paku. Vali endale sobiv pakett ja Tartu firma inimesed teevad kogu töö, et Eesti ettevõtja saaks muretult ja täiesti legaalselt Lätis toimetada. Tegutseda on Viatax jõudnud napid kaks kuud.

„Meie äriidee sai alguse tõdemusest, et Euroopa Liidus puudub veebikeskkond, mis lihtsustaks ettevõtlusega alustamist riigis, mis ettevõtja tegevuse jaoks kõige soodsam on. Esimene loogiline samm oli pakkuda Eesti mikroettevõtjatele võimalust osa saada Läti kui madalama maksumääraga tegevuspiirkonna eelistest,“ selgitas Laumets.

Laumetsa sõnul pole Läti maksude optimeerimise mõttes sugugi lõppjaam, vaid alles algus. Viataxis käib kibe töö selle nimel, et pakkuda oma klientidele selle suve lõpus võimalust liikuda teistessegi soodsate maksudega riikidesse nagu Malta ja Küpros. „See ei ole küll enam mikroettevõtete mängumaa – sinna poole vaatavad ettevõtjad, kes on mikroettevõtte faasist juba väljas, kelle käive on suurem ja kes soovivad maksude optimeerimisel järgmisele astmele edasi liikuda,” selgitab Laumets. Ta rõhutab, et jutt ei käi off-shore-firmadest, vaid ikka „päris asjast”.

Niisiis tuleb valitsusel tunnistada tõsiasja, et Laumetsa firma, aga ka teadmata hulk teisi samalaadse teenuse osutajaid aitavad Eesti ettevõtjatel maksud muudesse riikidesse viia. Ja minejaid on, mis pole valitsuse jaoks järgmiste aastate riigieelarvete kontekstis just roosiline väljavaade.

„Riik on üks asi. Meie jaoks tuleb siin mängu Eesti inimene ja ettevõtja. Me püüame nii palju kui võimalik abistada just Eesti ettevõtjat – inimest ja tema peret,” kostab selle tõdemuse peale Laumets.

Lätis kehtib kuni 3-aastastele firmadele, kus on kuni 5 töötajat ning mille käive ei ületa 100 000 eurot, lihtsustatud maksustamine. See annab võimaluse tasuda tulu- ja muude maksude asemel ühtset maksu, mille määr on 9% käibest.

„Kui nii Eesti kui Läti ettevõtja maksavad töötajale 720eurost netopalka, siis Eesti tööandja kulu kokku on 1208,26 eurot, Lätis aga 720 eurot. Sääst on 488,26 eurot kuus,“ selgitas Laumets.