Mait Sooaru, Fitek Grupi juht, räägib: “Meil on kaasaegne globaalne arvehalduse platvorm, mis võidab kiirelt kliente ja mida saab kergelt erinevatel turgudel käivitada. Otsime järjekindlalt võimalusi oma lahendust uutel turgudel pakkuda ning mitmetesse maadesse laienemine on parajasti käsil. Suurbritannias äri alustamiseks on aeg küps. Seal on meil kontor avatud ja esialgu on tööle võetud kaks inimest. Suurbritannias tehtud turu-uuring näitas, et Eestis arendatud ostuarvete kiiret menetlust pakkuv platvorm on sealsel turul oodatud ja konkurentsivõimeline."

Fitek Grupp on Mait Sooaru sõnul sümbioos 20 aastat tegutsenud stabiilsest ja turvalisest ettevõttest ning kiirest ja agiilsest startupist. Grupp on kolme aastaga kasvanud pea kaks korda, samas on kasvanud ka ettevõtte kasum. Lisaks Balti riikidele tegutsetakse Slovakkias ja Balkani poolsaare riikides. Ettevõttel on seitsmes riigis 270 töötajat, tooteid eksporditakse 20sse riiki ning ettevõtte 2018. aasta käibeprognoos on 20,6 miljonit eurot. Fiteki ostuarvete lahendus kasvab aastas 60%.

Kaur Lohk, Fitek Grupi juhatuse liige räägib, et ettevõte soovib saada Suurbritannias oluliseks tegijaks. Suurbritannias, nagu enamikes Euroopa riikides, on finantsprotsesside automatiseerimise turg veel üsna lapsekingades. Suur osa arvetest liigub endiselt paberil või e-mailiga, kuid e-arveldamine on teemaks nii riiklikul kui ka ettevõtete tasandil. “Meie lahendus optimeerib kõik klientide ostuarvetega seotud protsessid, muudame paberarved e-arveteks ja automaatselt raamatupidamiskanneteks. Meie tarkvararobotid teevad ära suure osa tööst, mis täna tehakse käsitsi. Meie eelis suurte konkurentide ees on, et oleme piisavalt väikesed, kuid samas kiired ja paindlikud“ räägib ta ja lisab, et Suurbritannia seadused soosivad Fitek Grupi toote turule tulekut.

Suurbritanniasse minekut toetas Fitek Grupi osalemine Euroopa finantstehnoloogia konverentsil Money 20/20 Kopenhaagenis, kus EASi abil oli väljas Eesti firmade ühisstend. Eesti Suurbritannia saatkonna inimeste soovitusel kontakteeruti kohaliku Briti konsultandiga, kes aitas uuele turule minekule kaasa.

Fiteki Euroopa turgudele sisenemist soodustab ka PEPPOLi (Pan-European Public Procurement On-Line) liikmeks olek. PEPPOL on üle-Euroopaline elektrooniliste dokumentide vahetamise keskkond, mille üks funktsioone on toetada ja hõlbustada üle-Euroopalist e-arveldust. Näiteks Suurbritannias liigutab osa tervishoiusüsteemist e-arveid just selle keskkonna kaudu.

Alates möödunud aastast võtab Fitek Eestis koostöös Riigi Tugiteenuste Keskusega koostöös vastu Eesti riigi ostuarveid ning saadab välja riigi müügiarveid. Kaur Lohk ütleb, et Fitek tahab ka mujal Euroopas valitsussektoritele pakkuda Eestile sarnast e-arve lahendust - näiteks Serbias ollakse selle initsiatiiviga päris kaugele jõudnud.