Konkurss ETV juhi leidmiseks lõpeb reedel ning esitatud avalduste hulgas valiku tegev ringhäälingunõukogu koguneb esmaspäeval kell 16:30.

“Olen kõik teinud, et ma ei kuuleks, kes praeguse seisuga kandideerivad ETV juhiks, ja mida hiljem ma seda teada saan, seda parem,” ütles Ringhäälingu­nõukogu liige Ignar Fjuk.

Mitteametlikel andmeil on seni esitanud avaldused kuus kandidaati: Jaanus Betlem, Andres Raid, Irina Stelmach, Urmas Espenberg, Roman Märtson ja Priskilla Mändmets. BNSi teatel kavatseb kandideerida ka ajakirjanike liidu esimees ja Keskerakonna ajalehes Kesknädal töötav Allan Alaküla (33).

Fjuk keeldus BNSi nimetatud kandidaate kommenteerimast ning põhjendas seda sellega, et iga tema kommentaar võiks anda vale signaali, et ta kedagi toetab või ei toeta, ja mõni inimene võib oma kandidatuuri esitamata jätta.

“Tavaliselt tulevad parimad kandidaadid lõpuks,” arvas Fjuk.

Ringhäälingunõukogu esimees Tiit Sinissaar on öelnud, et sobivaid kandidaate võib ühe käe sõrmedel üles lugeda ning kandidaadil peaks olema televisioonikogemus, soovitavalt ETV kogemus ning väga selge nägemus.

Veel hiljuti teatas Sinissaar, et konkursi korraldamise kavatsusi ETV juhi leidmiseks ei ole ning seda ei kohusta nõukogu tegema ka kehtiv seadus.

Fjuki sõnul tehti algul suunatud pakkumisi ja korraldati alles hiljuti konkurss selle pärast, et algul oli ringhäälingunõukogus kandidaadi (Andrus Jõesaar) suhtes konsensus, nüüd aga seab piirid aeg.

Pärast ETV juhatuse esimehe Aare Urmi vallandamist 15.jaanuaril tegi Ringhäälingunõukogu ühehäälselt nõukogu liikme ja TV3 juhatuse esimehena töötanud Andres Jõesaarele ettepaneku kandideerida ETV tegevjuhiks, kuid Jõesaar keeldus pärast järelemõtlemist.

“Olema mõneti aja surve all, peaks ikka paar kuud enne Eurovisiooni ETV-le direktori leidma,” sõnas Fjuk.

Ignar Fjuk möönis, et temani on jõudnud teated, et mõni inimene ei taha end avalikult pakkuda, sest kardab konkursil põruda. Sellegipoolest on konkurss Fjuki sõnul praegu parim lahendus, mis peaks tulemused andma hiljemalt paari nädala pärast.

“Kuigi esmaspäeval koguneme, ei pruugi otsust tulla, sest on võimalik, et häid kandidaate on mitu ja me peame valiku tegemiseks nendega rääkima,” ütles Fjuk.

Siiski peaks esmaspäeval selguma vähemalt need inimesed, kes saavad nö järgmisse vooru. Kui aga on üks selge paremusega kandidaat, võib otsustamine lihtsamalt minna.

“Kõik, mis me teeme, on avalik,” ütles Fjuk, lisades, et praegu ei avalikustata juhikandidaate sellepärast, et nimekiri pole lõplik ja konkurss veel kestab.

“Ma ütleksin, et ETV juht selgub 10 päeva pärast seda, kui on istung, umbes neljapäevaks,” ütles Fjuk.

Nimetatud neljapäev on 7.märts.